Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Covid-19 zelftesten

Welke stappen moet je volgen voor de Covid-19 zelftest, die je zelf bij de apotheker kan kopen?

 • Heb je coronaklachten? Contacteer dan NIET je huisarts, maar gebruik de zelfevaluatietool. Als via de tool blijkt dat je je best test, kan je een zelftest bij de apotheker of in bepaalde winkels kopen.
 • Een zelftest is niet nuttig als je minder dan 3 maand geleden COVID had (bevestigd met een positieve PCR of RAT test).
 • Als het resultaat van de test positief is, moet dit niet meer worden bevestigd door een PCR- of RAT-test, en ga je in isolatie
 • Ook bij een negatieve test blijf je best thuis (en/of draag je een mondmasker), zolang de symptomen duren. Een negatief resultaat met een zelftest sluit een besmetting met het COVID-19 virus immers niet noodzakelijk uit. Bovendien wordt ook de overdracht van andere luchtwegvirussen (zoals het griepvirus) best voorkomen. Als je symptomen verergeren, raadpleeg dan je arts. Deze kan dan bekijken of een test nodig is, en welke test. Blijf de beschermingsregels ondertussen volgen.
 • Opgelet: Mensen met risico op ernstige COVID (bv. zwangere vrouwen, diabetici, immuungecompromitteerden, mensen met kanker, hart- of longziekte) nemen best contact op met een arts als ze symptomen hebben.
 • Bewaar een zelftest bij kamertemperatuur en donker, maar nooit in de koelkast of diepvriezer.
 • Sommige stappen hieronder kunnen afwijken in functie van het merk of type test. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter van de test.

Bereid de test voor

 1. Neem de strip uit de verpakking en plaats ze op een propere vlakke ondergrond. Eenmaal uit de verpakking heb je 30 minuten de tijd om de test af te ronden.

 2. Maak de capsule met de vloeistof klaar. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter van de test.

 3. Maak je neus proper en was of ontsmet je handen.

Voer de test uit

 1. Neem de verpakking met de wisser en open het voorzichtig.

 2. Ga met de zachte kant van de wisser 2 tot 4 cm in je neus. Maak 10 cirkelbewegingen. Dit kan onaangenaam voelen.

 3. Doe de wisser met zijn zachte kant in de capsule en draai 15 seconden in de vloeistof. Laat de wisser 1 tot 2 minuten in de vloeistof.

 4. Knijp de onderkant van de capsule tegen de wisser, haal de wisser uit de capsule en gooi de wisser in de vuilnisbak.

 5. Duw het klepje van de capsule dicht.

 6. Draai de capsule om en laat de vloeistof op de test strip vallen. Lees de bijsluiter van je teststrip om te weten hoeveel druppels je op de strip moet laten vallen.

 7. Wacht 15 tot 30 minuten om je resultaat af te lezen. Raadpleeg je bijsluiter voor de exacte wachttijd.

Hoe de resultaten lezen?

Positief resultaat: je ziet een lijntje langs de letter ‘C’ en je ziet een lijntje langs de letter ‘T’.

Negatief resultaat: Je ziet een lijntje langs de letter ‘C’ en niets langs de letter ‘T’.

In alle andere gevallen is de test ongeldig. Als er geen lijntjes verschijnen of enkel langs de “T” betekent dat je test niet geslaagd en ongeldig is. Doe in dit geval een tweede test met een nieuwe zelftest.

Is je zelftest positief? Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt.

Bij een positief resultaat van een zelftest moet je onmiddellijk in isolatie gaan gedurende minstens 7 dagen sinds de start van de symptomen. Nadien draag je nog 3 dagen een mondmasker, als je het huis verlaat. Meer info over quarantaine en isolatie vind je hier

Is je zelftest negatief? Dit betekent dat je momenteel waarschijnlijk niet besmettelijk bent.

Je moet niet in isolatie. Let op : een zelftest blijft steeds een momentopname en is ook niet 100% betrouwbaar. Als de symptomen verergeren, raadpleeg dan je arts. Deze kan dan bekijken of een PCR- of RAT-test nodig is. Blijf de beschermingsregels ondertussen volgen, om je omgeving te beschermen tegen de overdracht van het coronavirus of andere luchtwegvirussen.

Meer informatie

Bekijk hier de flyer met de handleiding.