De herfstprik-je beste bescherming tegen Covid-19.

Beschrijving video's

Coronavirus - vermijd dat je ziek wordt

Eind vorig jaar brak in China een nieuw coronavirus (Covid-19) uit. Intussen bereikte het virus ook ons land. De Belgische gezondheidsautoriteiten doen er alles aan om ieders gezondheid te beschermen.

Om de verspreiding van het virus af te remmen, vraagt de FOD Volksgezondheid aan iedereen om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen. Samen hebben we twee prioriteiten: dit verspreiding van het virus beperken en de zwakkeren in de samenleving beschermen.

Pas deze maatregelen toe om jezelf te beschermen jezelf tegen alle soorten virussen, het coronavirus of de seizoensgriep.

 1. Was regelmatig je handen met water en zeep. Doe dit elke keer als je hoest of niest maar ook als je thuiskomt, op het werk aankomt, als je op een openbare plaats was of als je net op de trein, bus of tram was. Was je handen voor minstens 40 à 60 seconden. Schrob zorgvuldig alle delen van je handen: je handpalm, handrug en je vingers.
 2. Gebruik elke keer als je hoest of niest een papieren zakdoekje. Gooi het na gebruik meteen weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 3. Heb je geen zakdoekje bij de hand ? Hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.
 4. Blijf thuis als je ziek bent.

Alle informatie vind je op www.info-coronavirus.be

Coronavirus - help jezelf en anderen te beschermen

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, vraagt de FOD Volksgezondheid aan iedereen om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen. Naast aandacht voor je eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne, kan je ook verschillende tips toepassen die je contact met anderen beperken. Zo verlicht je het werk van dokters en ziekenhuizen en help je mee om kwetsbare personen te beschermen.

 1. Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn.
 2. Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
 3. Wees aandachtig voor risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …). Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden.
 4. Waar je kan, hou voldoende afstand van andere personen. Plaatsen waar veel personen samenkomen, in een kleine ruimte voor lange tijd zijn te vermijden.

Coronavirus – wat als ik ziek ben?

Ben je ziek ? Bescherm je omgeving en pas volgende maatregelen toe:

 1. Blijf thuis en isoleer je zo veel mogelijk: zelfs van je familie, zelfs om te slapen. Weiger onnodig bezoek en beperk fysiek contact. Ga niet naar school, niet naar het werk en niet naar een openbare plaats.
 2. Gebruik altijd papieren zakdoekjes. Een zakdoek mag maar 1 keer gebruikt worden en moet na gebruik worden weggegooid in een gesloten vuilnisbak.
 3. Bedek je mond met een papieren zakdoek of uw elleboogholte als je hoest of niest.
 4. Was je handen zo veel mogelijk met water en zeep. Was ze altijd als je gehoest of geniesd hebt of na het snuiten van je neus.
 5. Volg je symptomen op. Als je symptomen verergeren (bv. ademhalingsproblemen, hoge koorts, …), laat dan een vriend of familielid naar je huisarts bellen. Als je naar het ziekenhuis moet, laat dan een vriend of familielid naar het onthaal bellen en leg uit dat je Covid-19patiënt bent. Het ziekenhuis kan zich dan voorbereiden om te vermijden dat je andere personen zou infecteren.

Coronavirus – wat als er iemand in mijn omgeving ziek is ?

Is er iemand in jouw omgeving ziek ? Help mee om de verspreiding van het virus tegen te gaan en pas volgende maatregelen toe:

 1. Beperk zo veel mogelijk fysiek contact met een zieke. Bij voorkeur zorgt er maar één persoon uit de omgeving voor de ziek.
 2. Zieken mogen niet verzorgd worden door kwetsbare personen (mensen met chronische hart- of longaandoeningen, patiënten met immunodepressie, personen ouder dan 65 jaar).
 3. Verlucht de leefruimten: open meerdere keren per dag het raam van de patiënt gedurende 30 minuten.
 4. Was regelmatig je handen. Raak je ogen, neus of mond niet aan indien je handen niet (recent) gewassen zijn.
 5. Deel je servies, handdoek of lakens nooit met een zieke. Eet apart.
 6. Ontsmet oppervlakken (tafel, nachttafel, deurklink, toiletbril) één keer per dag met javelwater van 1%. Doe hiervoor een eetlepel bleekmiddel in een liter water. Pas deze maatregelen toe totdat de symptomen volledig verdwenen zijn bij de zieke.

Coronavirus - Een mondmasker dragen

Om jezelf en anderen te beschermen tegen het coronavirus, pas je de 5 basisreflexen toe.

 1. Blijf thuis als je ziek bent.
 2. Was regelmatig je handen.
 3. Hou een fysieke afstand van 1,5 meter van anderen.
 4. Beperk je fysieke sociale contacten.
 5. Bedek je neus en je mond met een mondmasker of een alternatief (bv. sjaal) op openbare plaatsen.

Door je neus en je mond te bedekken, bescherm je vooral anderen. Als je niest, hoest, praat of ademt verspreid je namelijk druppels, die misschien besmet zijn met het coronavirus. Door een mondmasker te dragen, maak je een fysieke barrière om deze druppels tegen te houden. Een mondmasker vermindert dus het risico:

 • dat je anderen besmet
 • dat je oppervlakten besmet die anderen kunnen aanraken

Wanneer moet je een mondmasker dragen ?

Vanaf vier mei ben je verplicht om een stoffen mondmasker of een alternatief dragen:

 • op het openbaar vervoer, van zodra je aan de bushalte of in het station bent.
 • op school.
 • op het werk, als je geen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden

Je neus en je mond bedekken is sterk aanbevolen:

 • op plaatsen waar veel personen aanwezig zijn en waar je moeilijk 1,5 meter afstand kan houden, bv. in de winkel.
 • op plaatsen waar veel personen komen en waar je oppervlakten kan besmetten, bv. in de winkel.
 • als je in contact komt met kwetsbare personen.
 • als je ziek bent. Je vermindert hiermee het risico om de personen waarmee je samenwoont ziek te maken. Zodra je ziek bent, blijf je thuis.
 • als je voor iemand zorgt die ziek is.

Wie moet geen mondmaskers dragen:

 • kinderen jonger dan 12 jaar, die het masker op verkeerde manier kunnen gebruiken.
 • personen die een medische aandoening hebben die het dragen van een mondmasker onmogelijk maakt.

Coronavirus - hoe draag je een stoffen mondmasker?

Het mondmasker opzetten:

 • Was eerst heel goed je handen.
 • Raak alleen de lintjes of elastieken aan.
 • Zet het masker eerst goed op je neus. Maak het bovenste lintje goed vast.
 • Zet het masker goed op je kin. Maak het onderste lintje vast.
 • Je neus, mond en kin moeten onder het masker zitten. Er mag geen opening zijn aan de zijkanten.

Het mondmasker dragen:

 • Heb je het mondmasker op? Raak het masker niet meer aan.
 • Zit je masker niet goed? Raak dan alleen de zijkanten aan en zet het goed.
 • Zet je masker niet vaak op en af.

Het mondmasker afzetten:

 • Raak alleen de lintjes of elastieken aan.
 • Was goed je handen nadat je het masker aanraakt.
 • Als je het masker moet afzetten voor een korte tijd (om bijvoorbeeld te drinken), leg het dan op een propere plaats die je nadien makkelijk kan schoonmaken of stop het in een luchtdoorlatende zak.

Hoe was je een mondmasker ?

 • Het mondmasker moet elke 8 uur of elke 4 uur bij intensief gebruik veranderd worden of sneller wanneer het vochtig of zichtbaar vuil is.
 • Steek gebruikte mondmaskers in een gesloten stoffen zak. Was deze zak samen met het masker.
 • Je kan mondmaskers wassen met wasmiddel in de wasmachine op 60°C met de rest van de was of koken in een kookpot. Gebruik de kookpot alleen voor de mondmaskers.
 • Was je een mondmasker op een lagere temperatuur, bijvoorbeeld met de hand? Strijk het daarna op een hoge temperatuur.
 • Stop je masker niet in de diepvries of frigo. De koude doodt het virus niet.
 • Heb je een vuil masker aangeraakt? Was dan zeker heel goed je handen.
 • Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken. Het is dus aangeraden om minimum twee maskers te hebben.

Coronavirus - contactonderzoek: hoe gaat het in zijn werk?

Om de verspreiding van een virus te vertragen, is het belangrijk om snel te weten wie besmet is met het coronavirus, en met wie deze persoon recent nog contact had. Door contactopvolging kunnen we er samen voor zorgen dat het coronavirus niet opnieuw kan opflakkeren. Contactonderzoek is niet nieuw. De overheid gebruikt deze methode al heel lang voor andere ziektes, zoals mazelen en tuberculose. Heb je symptomen zoals koorts, hoesten en kortademigheid?

 • Blijf meteen thuis. Isoleer jezelf en vermijd contact met andere personen.
 • Bel je huisarts en vermeld je symptomen. Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed.
 • De huisarts zegt je aan de telefoon wat je moet doen, bijvoorbeeld naar de praktijk of een triagecentrum gaan voor een test.
 • Maak een lijstje met personen met wie je in nauw contact kwam. Dit zijn mensen die je tegenkwam vanaf twee dagen voor je symptomen vertoonde tot het moment dat je jezelf isoleerde (bijvoorbeeld je collega’s, een vriend, je gezin).
 • Is jouw test positief ? Dan start de contactopvolging.

Hoe werkt contactopvolging?

 • Je krijgt telefoon van het nummer 02 214 19 19 of een sms via het nummer 8811. Er wordt enkel via deze nummers contact met je opgenomen.
 • Je beantwoordt enkele vragen: Met wie heb je contact gehad?, Hoe lang was het contact?, Hoe dichtbij was het contact? Zo weet de medewerker of er een risico is voor de personen met wie je contact hebt gehad.
 • Deze gegevens die je geeft worden vertrouwelijk behandeld. De contactpersonen op jouw lijstje krijgen jouw naam niet te horen als ze opgebeld worden. Je blijft anoniem.
 • De personen op jouw lijstje krijgen gepast advies. Dankzij jouw informatie kunnen je contactpersonen tijdig verwittigd worden en kunnen ze eventuele symptomen goed opvolgen.

Coronavirus - contactopvolging: ik kwam in contact met iemand die ziek is

Kwam je in contact met iemand die positief testte voor COVID-19? Dan krijg je telefoon van het nummer 02 214 19 19 of een sms via het nummer 8811 of komt er iemand bij je thuis langs.

Wat doe je?

Was je langere tijd (meer dan 15 minuten) en van dichtbij (binnen aan afstand van 1,5 meter) in contact met een persoon die ziek is? Dan ben je een contact met een hoger risico om besmet te zijn.

 • Blijf 14 dagen thuis.
 • Ontsmet regelmatig oppervlakken die je vaak aanraakt, zoals klinken of kranen, en verlucht regelmatig je huis.
 • Ga alleen naar buiten als het echt moet. Bijvoorbeeld: om naar de apotheek, dokter of supermarkt te gaan. Draag dan altijd een mondmasker en vermijd contact met anderen.
 • Ontvang geen bezoek.
 • Je mag buitenkomen in je eigen tuin, op je terras en je mag je eigen brievenbus leegmaken.
 • Moet je hoesten, heb je koorts of andere symptomen? Bel meteen naar je huisarts.

Ben je slechts kort in contact gekomen met een persoon die ziek is? Bijvoorbeeld in de supermarkt of met een collega die niet naast je zit op het werk. Dan ben je een contact met een lager risico.

 • Beperk zoveel mogelijk je fysieke contacten. Spreek voornamelijk online af met familie en vrienden.
 • Hou de komende 14 dagen voldoende afstand van andere mensen. Let hier extra goed op.
 • Was je handen zeer grondig en vaak.
 • Ontsmet regelmatig oppervlakken die je vaak aanraakt, zoals klinken of kranen, en verlucht regelmatig je huis.
 • Bedek je neus en mond wanneer je je huis verlaat (bijvoorbeeld met een mondmasker). Je kan dus gaan werken of naar school gaan.
 • Moet je hoesten, heb je koorts of andere symptomen? Bel meteen naar je huisarts

Coronavirus - vaccinatie

Waarom je laten vaccineren?

 • Door het vaccin maakt je lichaam antistoffen aan. Die stoffen helpen om tegen de deeltjes van het virus te vechten. Kom je later in contact met het virus? Dan beschermen de antistoffen jou.
 • Het vaccin beschermt niet alleen jezelf, maar ook de mensen in je omgeving. Als meer dan 70% van alle mensen in België zich laat vaccineren, kan het virus zich minder snel verspreiden. Dan zijn ook mensen die zich niet kunnen laten beschermd. Dat heet groepsimmuniteit.
 • De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig en gratis voor iedereen.

Is het vaccin veilig?

 • Er is veel expertise over het maken van vaccins. Wetenschappers en farmaceutische experten over de hele wereld hebben op korte tijd het vaccin kunnen maken. Er was ook snel genoeg geld en tijd om dit te doen omdat het dringend was. Ondertussen zijn ook al veel mensen gevaccineerd.
 • Het vaccin is eerst streng gecontroleerd door de officiële wetenschappelijke instanties. Het is veilig.

Wanneer krijg je een vaccin? Sommige mensen krijgen eerst een vaccin. Bijvoorbeeld:

 • Personen die het meeste risico lopen om erg ziek te worden van corona, bijvoorbeeld personen ouder dan 65 jaar of personen met long-, hart- of vaatziekte
 • Personen die in de zorg werken. Bijvoorbeeld: dokters, verplegers.
 • Personen die een essentiële functie hebben

Daarna volgen alle andere mensen.

Hoe weet je wanneer je een vaccin krijg?

 • Je krijgt een uitnodiging per brief, sms en/of e-mail. Je moet dus zelf niets doen voor de uitnodiging.
 • Je registreert je digitaal of telefonisch.
 • In sommige steden kan je zelf de datum van je vaccinatie kiezen. Andere steden stellen je twee data voor. Kan je dan niet? Dan kan je een ander moment kiezen.

Hoe krijg je het vaccin?

Er zijn verschillende soorten vaccins.

 • Bij het ene vaccin krijg je maar één spuitje in je bovenarm. Na je spuitje moet je minstens 14 dagen wachten. Daarna beschermt het vaccin je zo goed mogelijk tegen het coronavirus.
 • Bij andere vaccins krijg je eerst één spuitje en enkele weken een tweede spuitje. Na je tweede spuitje moet je ook hier minstens 14 dagen wachten voor een goede bescherming.

Blijf ook na vaccinatie de regels respecteren tot er genoeg mensen zijn gevaccineerd. Hou dus 1,5 meter afstand, draag een mondneusmasker en was vaak je handen.