Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Beschrijving video's met experten

Situatie op 10 december 2021 & omikron-variant

Steven Van Gucht spreekt met mondmasker over de huidige situatie en de omikron-variant. Hieronder lees je een samenvatting:

De vierde coronagolf heeft zijn piek bereikt. Die ligt rond eind november, toch voor wat betreft het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames. We zitten nog altijd midden in de vierde golf. Het aantal ingenomen bedden in de ziekenhuizen is nog altijd zeer hoog. De bezetting op intensieve zorgen kent een stabilisatie met 827 patiënten. We verwachten echter dat ook deze week de belasting op intensieve zorgen geleidelijk zal beginnen dalen. Het kan nog tot eind december duren vooraleer we weer minder dan 500 corona-patiënten op intensieve zorgen hebben.

Het is dan ook belangrijk dat we de maatregelen goed blijven volgen en dat we niet te snel loslaten. Want er is een nieuwe variant: omikron. De besmettingen met omikron zijn nog zeldzaam maar dit neemt toe. Dat zien we ook in andere landen. We weten nog niet veel over deze variant en we weten ook nog niet hoe goed onze vaccins ons beschermen tegen deze variant. Onze antistoffen herkennen deze variant minder goed. We krijgen antistoffen door het vaccin of door al eens besmet geweest te zijn met corona.

De opkomst van Omicron geeft bijkomende onzekerheid en versterkt onze motivatie om deze golf zo snel mogelijk af te bouwen en de genomen maatregelen niet te snel te versoepelen.

Hoe organiseer je veilige feesten?

In deze video geeft Steven Van Gucht enkele tips over hoe je veilige feesten kan organiseren. Een samenvatting van wat hij zegt lees je hier:

Beperk uw contacten. Er zijn geen regels, maar hou het op een kleine kring van genodigden, kies bv voor max 2 huishoudens of 5 singles. Hoe minder volk, hoe beter.

Blijf thuis als u ziek bent

Test u zelf vooraleer uw samenkomt, op de dag zelf. Eerst een testje, dan een feestje.

Een masker dragen bij de meet and greet kan nuttig zijn. Een FFP2 masker voor kwetsbare personen is ook een goed idee.

Denk aan goede ventilatie. Kies een groot huis. Zet ramen op kipstand, laat de dampkap aanstaan, zet binnendeuren open. Investeer eventueel in een CO2 meter.

Wij wensen u prettige feesten!