Afschaffing mondmaskerplicht in openbaar vervoer en reisregels vanaf 23 mei.

Hoe kan je veilig op reis vertrekken?

1. Check de maatregelen in het land van je bestemming

  • Elk land kan andere maatregelen opleggen voor reizigers. Informeer je goed over de maatregelen die gelden in het land van je bestemming, maar ook van de landen waar je doorreist. Raadpleeg voor je vertrek de website reopen.europa.eu of de website van de FOD Buitenlandse Zaken, www.diplomatie.belgium.be. Je vindt er de reisadviezen per land. Indien je een PCR-test nodig hebt, kan je een code aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be.
  • Registreer je reis op TravellersOnline. Zo kunnen we je sneller helpen als je hulp nodig hebt in het buitenland.

2. Vraag je COVID-certificaten aan

Als je op reis gaat kan je een COVID-certificaat aanvragen. Dit is verplicht in vele landen. Er bestaan drie soorten certificaten:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is, en indien het vaccin EMA-gecertificeerd is of Covishield. Vanaf 1 september worden in België onder bepaalde voorwaarden ook vaccinatiecertificaten van buiten de EU aanvaard, in afwachting van een equivalentie-akkoord met de EU. Een certificaat van volledige vaccinatie (1/1 voor Johnson&Johnson, 2/2 voor Moderna, Pfizer en AstraZeneca) is 270 dagen (9 maanden) geldig. Na de herhalingsdosis blijft het vaccinatiebewijs onbeperkt geldig.
  • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je isolatie is voorbij.
  • Een testcertificaat bewijst dat je een test onderging waarvan het resultaat negatief was. Dit kan een PCR-test zijn van maximum 72 uur oud of een RAT-test van maximum 24 uur oud.

Je COVID-certificaat kan je verkrijgen door:

Op www.covidsafe.be vind je meer info, bv. over hoe je een papieren vaccinatiecertificaat kan aanvragen.