fps health belgium banner

Reizen naar en vanuit het buitenland

Deze maatregelen zijn geldig tot en met 30 juni. Meer informatie over de maatregelen met betrekking tot reizen vanaf 1 juli lees je hier.

Ik woon in België

Reizen is mogelijk, maar afgeraden. Volg steeds de maatregelen die van toepassing zijn in het land van bestemming en de maatregelen bij je terugkeer naar België.

Fiche internationale reizen

Wat moet ik doen ?

Om te reizen, moet je deze maatregelen respecteren:

 1. Verbleef je langer dan 48u in het buitenland of keer je terug met het vliegtuig of de boot of keer terug je met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48uur voor je aankomst in België in.
 • Op basis van je antwoorden, berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact.
  • Krijg je een sms ? Je bent een hoog risicocontact. Je moet in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een code per sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum €250 als je dit niet respecteert.
  • Krijg je geen sms ? Je hoeft niet in quarantaine en je moet je niet laten testen.
 1. Woon je in België en reis je vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika of India? Ga in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een sms. Deze quarantaine en testen zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum €250 als je dit niet respecteert.

In uitzonderlijke gevallen moet je je niet laten testen en/of niet in quarantaine. Een overzicht van de uitzonderingen vind je hier.

Reisadvies

 • Wil je meer informatie over de maatregelen of reisbeperkingen in andere landen? Raadpleeg de reisadviezen.
 • Reis je naar het buitenland ? Registreer je reis op TravellersOnline. Zo kunnen we je sneller helpen als je eventuele hulp nodig hebt in het buitenland.

Ik woon niet in België

Fiche internationale reizen

Dit is van toepassing op personen met de nationaliteit van of de hoofdverblijfplaats in een land van de EU of de Schengenzone, alsook voor de personen die hun hoofdverblijfplaats hebben in een derde land opgenomen op deze lijst.

Reizen naar België is mogelijk, maar afgeraden.

Wat moet ik doen?

Om naar België te reizen, moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

 1. Je beschikt over een negatieve PCR-test die ten vroegste 72 uur voor je vertrek uit een rode zone naar België is uitgevoerd.
 1. Verblijf je langer dan 48u in België of kom je met het vliegtuig of de boot of kom je met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48uur voor je aankomst in België in.
 • Op basis van je antwoorden, berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact.
  • Krijg je een sms ? Je bent een hoog risicocontact. Je moet in quarantaine en je laten testen op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een code per sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum €250 als je dit niet respecteert.
  • Krijg je geen sms ? Je hoeft niet in quarantaine en je moet je niet laten testen.
 1. Heb je de nationaliteit van een land binnen de EU of Schengenzone of ligt je hoofdverblijfplaats in een land op deze lijst en reis je vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika of India? Ga in quarantaine. Laat je testen op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum €250 als je dit niet respecteert.

In uitzonderlijke gevallen moet je je niet laten testen en/of niet in quarantaine. Een overzicht van de uitzonderingen vind je hier.

OPGELET : Beschik je niet over de nationaliteit van een land van de EU of van de Schengenzone, en woon je in een land dat niet is opgenomen op deze lijst, dan gelden er andere regels rond essentiële reizen. Lees hier meer.

Opgelet : wanneer de politiediensten vermoeden dat het PLF-formulier of het attest voor negatieve Covid-19-test vervalst werden, wordt een proces-verbaal opgesteld. Dit proces-verbaal wordt overgemaakt aan het parket. Gelet op de bijzondere ernst van deze inbreuken met een bedrieglijk opzet en het feit dat het coronabeleid staat of valt met de echtheid van deze documenten, wordt, indien voldoende aanwijzingen voorhanden zijn en met vermelding van verzachtende omstandigheden, tot rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank overgegaan wegens valsheid en gebruik van het valse stuk.