fps health belgium banner

Reizen: let op de kleurencode van je bestemming

Iedereen die terugkeert naar België moet binnen 48 uur voor u aankomt het Public Health Passenger Locator Form invullen. Alle informatie over dit formulier kan u hier vinden.

Alle landen worden ingedeeld in rode, oranje en groene zones. Deze zones worden regelmatig bijgewerkt en gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken.

 1. Rode zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden gebracht of waar Belgische toeristen een zeer hoog risico lopen op besmetting.

Reizen naar deze zones is sterk afgeraden. Reizigers die terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als “hoogrisico-contacten”, wat betekent dat ze verplicht getest worden en in quarantaine moeten.

 1. Oranje zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen waarvoor een gematigd hoog risico op besmetting is vastgesteld.

Reizen naar deze zones is sterk afgeraden. Reizigers die toch terugkeren uit deze zones, zullen gevraagd worden om in quarantaine te gaan.

 1. Groene zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen waar er geen of een laag gezondheidsrisico is vastgesteld.

Voor deze zones gelden geen reisbeperkingen, maar blijft het belangrijk dat u het reisadvies leest vóór u naar uw bestemming vertrekt. Volg tijdens uw verblijf ook steeds de aanbevelingen van de plaatselijke overheid op vlak van hygiëne- en afstandsmaatregelen en het dragen van mondmaskers.

Alle reisadviezen zijn hier te vinden en worden regelmatig aangepast.

Wat moet ik doen als ik terugkeer uit vakantie in een Europees land?

Wanneer u terugkeert uit een groene zone hoeft u geen bijkomende voorzorgen te nemen bij terugkeer. U respecteert steeds de aanbevelingen van de plaatselijke overheid op vlak van hygiëne- en afstandsmaatregelen en het dragen van mondmaskers. In deze landen zijn er geen belangrijke uitbraken van het covid-19 virus en is het risico op besmetting (heel) erg laag.

Keert u terug uit een oranje zone, dan wordt u gevraagd om in quarantaine te gaan.

Keert u terug uit een rode zone:

 • Respecteer bij terugkeer in België onmiddellijk de quarantaine.
 • U ontvangt een code waarmee u zich kan laten testen. Met deze code kan u de test laten terugbetalen.

Voor reizigers die terugkeren uit een rode zone is dit een wettelijke verplichting.

Meer informatie over testen en quarantaine kan je vinden op de website van de bevoegde overheden:

Wat gebeurt er als ik getest word na mijn terugkeer?

U ontvangt een code waarmee u zich kan laten testen. Houd deze code goed bij, u kan hiermee de test laten terugbetalen. Blijf in afwachting van uw afspraak voor uw test en resultaat in quarantaine.

Indien u negatief test op het covid-19 virus, blijft u thuis in quarantaine. Ten vroegste vijf dagen na de eerste test, en negen dagen na uw terugkeer, volgt een tweede test. Is deze test ook negatief, dan hoeft u niet langer in quarantaine te blijven. Is de test positief, volg dan de instructies van uw huisarts en blijf in zelfisolatie.

Indien u positief test op het covid-19 virus bij de eerste test, blijf dan minstens 7 dagen in zelfisolatie en volg de instructies van uw huisarts die uw gezondheid verder zal opvolgen. De contactopvolgers zullen u contacteren om al uw nauwe contacten in kaart te brengen en verder op te volgen.

Moet ik tijdens de quarantaine of zelfisolatie bijkomende vakantiedagen nemen?

Uw huisarts zal u een “quarantaine attest” geven. Daarmee kan u aan uw werkgever bewijzen dat u in quarantaine of zelfisolatie moet blijven. Telewerken is toegestaan maar u mag zich niet verplaatsen naar uw werkplek.

Als u niet kan telewerken, kan u een beroep doen op de uitkering voor tijdelijke werkloosheid. Zelfstandigen die door quarantaine of zelfisolatie niet kunnen werken, kunnen een beroep doen op een overbruggingsrecht.

Welke regels moet ik respecteren tijdens mijn quarantaine of zelfisolatie?

 • Vermijd het gebruik van het openbaar vervoer vanaf uw terugkeer in België.
 • De periode van quarantaine of zelfisolatie start van zodra u in België aankomt na uw reis.
 • Quarantaine of zelfisolatie wil zeggen dat u binnenshuis (inclusief tuin of terras) blijft op één enkel adres. Dit kan uw privéadres zijn of bij familie of vrienden. Als u positief test, worden alle huisgenoten als nauwe contacten beschouwd.
 • Tijdens uw quarantaine of zelfisolatie moet het contact met andere mensen, waaronder ook de mensen in het zelfde huis, zoveel mogelijk vermeden worden. Bewaar steeds een afstand van 1,5m.
 • Handdoeken, beddengoed en eet- of drinkgerei mogen niet gedeeld worden met de andere huisgenoten, en indien mogelijk moet de persoon die in quarantaine of zelfisolatie is een apart toilet en badkamer gebruiken.
 • Voor de huisgenoten die samen met u op reis waren, zijn tijdens de quarantaine de afstands- en hygiënemaatregelen onder elkaar niet van toepassing.
 • Ga niet in quarantaine of zelfisolatie op een adres waar ook personen wonen die tot een risicogroep behoren. (bvb. personen ouder dan 65 jaar, personen met een ernstige onderliggende medische aandoening zoals ernstige hart-, long- of nieraandoeningen, personen met een verlaagde immuniteit).
 • Bezoek van anderen is niet toegestaan tijdens uw quarantaine of zelfisolatie.
 • Werken en naar school gaan is niet toegestaan. Telewerk is wel mogelijk.
 • Blijf tijdens de quarantaine of zelfisolatie binnenshuis. U mag enkel de woning verlaten voor de volgende essentiële verplaatsingen en u moet daarbij een (stoffen) mondmasker dragen:
  • Bezoek aan uw huisarts of voor dringende medische zorgen;
  • Aankoop van basisbenodigdheden, zoals voedsel en medicijnen, maar enkel indien niemand anders hiervoor kan zorgen;
  • Regelen van dringende juridische/financiële kwesties;
  • Voor mensen die essentieel werk verrichten of een erkende dwingende reden hebben: verplaatsingen voor de daaraan verbonden essentiële en kortdurende activiteit.
 • Tijdens de quarantaine of zelfisolatie moet u bereikbaar blijven voor de contactopvolgers en uw medewerking verlenen aan het oplijsten van uw nauwe contacten.