Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Quarantaine en isolatie

Vanaf 26 april 2023 is de isolatieverplichting na een positieve test niet langer vereist.

Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test. Vanaf heden wordt een COVID-19 infectie benaderd zoals griep.

De deelstaten ondernemen het nodige om de beslissing zo snel mogelijk in werking te laten treden. In Brussel treden de maatregelen onmiddellijk in werking.

De Ministers benadrukken dat het zeer belangrijk is dat mensen die respiratoire symptomen (bv. hoesten en koorts) hebben, thuis blijven zolang de symptomen aanhouden. Indien de symptomen ernstig zijn, moet contact met de huisarts worden opgenomen. In geval van een positief COVID-test in afwezigheid van symptomen moet men niet langer thuis blijven.

**Bij symptomen van luchtweg infectie ** (hoest, niezen…) is het steeds aanbevolen om een mondneusmasker te dragen, vooral bij contact met oudere of kwetsbare mensen. Ook andere hygiëneaanbevelingen om de overdracht van luchtweginfecties te beperken, zoals handen wassen en goede ventilatie, zijn aanbevolen. De eigen verantwoordelijkheid om je zelf, je collega’s en anderen te beschermen is belangrijk.

Voor bewoners van woonzorgcentra is het aan de behandelende arts om te beslissen over de beschermingsmaatregelen in geval van luchtweginfectie van de bewoner. De maatregelen die in de voorziening moeten worden toegepast, moeten worden bepaald door de coördinerende arts, ondersteund door het zorgteam van het woonzorgcentrum.

Voor ziekenhuizen is het aan het comité voor ziekenhuishygiëne om de regels voor eventuele isolatie te bepalen.

Meer informatie over testen en quarantaine kan je vinden op de websites van de bevoegde overheden: