fps health belgium banner

Passagier Lokalisatie Formulier

Hoe werkt het?

 • Je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 48 uur voor je aankomst in België.
 • Het PLF moet ingevuld worden door:
  • alle personen die naar België reizen, behalve:
   • wanneer ze minder dan 48 uur in België blijven,
   • wanneer ze naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur.
  • iedereen die met het vliegtuig of per boot naar België reist
  • iedereen die met de trein of bus reist vanuit een land buiten de EU of Schengenzone
 • Als je jonger bent dan 16 jaar, worden jouw gegevens geregistreerd op het formulier van je ouders.
 • Je ontvangt een QR-code per e-mail. Deze QR-code is jouw bewijs dat je het hebt ingevuld. Ga je met het vliegtuig of met de boot? Dan toon je deze code bij het instappen.
 • Het formulier berekent op basis van jouw antwoorden of je een hoog risico loopt op corona:
  • Krijg je een sms ? Je hebt een hoog risico op corona. Je moet in quarantaine en je laten testen.
  • Krijg je geen sms ? Je hoeft niet in quarantaine.

Opgelet : wanneer de politiediensten vermoeden dat het PLF-formulier of het attest voor negatieve Covid-19-test vervalst werden, wordt een proces-verbaal opgesteld. Dit proces-verbaal wordt overgemaakt aan het parket. Gelet op de bijzondere ernst van deze inbreuken met een bedrieglijk opzet en het feit dat het coronabeleid staat of valt met de echtheid van deze documenten, wordt, indien voldoende aanwijzingen voorhanden zijn en met vermelding van verzachtende omstandigheden, tot rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank overgegaan wegens valsheid en gebruik van het valse stuk.

Veelgestelde vragen

  Wanneer moet ik het document invullen?
  Je vult het document in maximaal 48 uur voor je aankomst in België. Dit betekent dus ook dat je het ook één uur voor vertrek nog kan invullen.
  Waarom moet ik het formulier invullen als ik terugkom uit een groene zone?
  Omdat de situatie van dag tot dag verandert. Door het invullen van dit formulier kan je direct en officieel op de hoogte worden gebracht als de zone waarin je verbleef rood is geworden. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt om jezelf en jouw omgeving te beschermen. Als je met het openbaar vervoer reist, kan je op basis van de informatie op het formulier ook gewaarschuwd worden als een medereiziger passagier positief test op het coronavirus.
  Wat als ik mij vergis en ik een rode zone heb ingevuld terwijl ik verbleef in een groene zone?
  Zoals iedereen die terugkeert uit een rode zone zal je een code ontvangen om je te laten testen. Informeer je goed op voorhand dat je zone wel degelijk groen is. In dat geval moet je je niet laten testen.
  Ik heb geen internet op mijn vakantieverblijf, hoe kan ik het formulier invullen?
  Als je geen internet hebt op jouw vakantieverblijf, kan je internettoegang vragen aan de receptie van je verblijf, bij een toeristisch bureau, een plaatselijke horecagelegenheid met WIFI of iemand die je kent.
  Hoe kan ik het document invullen als ik mijn stoelnummer op het vliegtuig niet op voorhand ken?
  Je kan het formulier nog enkele uren voor vertrek invullen. Zorg er dus ook voor dat je ruim op tijd op de luchthaven bent zodat je het formulier correct kan invullen. Wanneer je het formulier hebt ingevuld, zal je een bevestigingspagina te zien krijgen met een QR-code. Houd deze goed bij (neem bijvoorbeeld een schermafbeelding). Je kan daarnaast ook gebruik maken van het offline document waarop je de stoelnummer vlak voor vertrek kan invullen.
  Wat kan ik doen als ik de QR-code niet op tijd ontvang?
  Het kan gebeuren dat je de QR-code niet op tijd ontvangt. Je kan in dit geval een schermafbeelding nemen van de bevestigingspagina en deze laten zien bij het instappen.
  Krijg ik een bevestigingsmail of -sms?
  Nadat je het formulier hebt ingevuld zal je een bevestigingsmail ontvangen met de QR-code. Je krijgt geen bevestigings-sms. Je krijgt enkel een sms wanneer je hebt aangeduid dat je uit een rode zone terugkeert. Dit kan enkele uren duren. De eerste sms zal bevestigen dat je uit een rode zone terugkeert. De tweede sms bevat je code waarmee je je kan laten testen. Met deze code kan je de test ook laten terugbetalen.
  Ik kom uit een rode zone. Moet ik mij in het buitenland voor mijn terugreis laten testen of kan ik mij in België laten testen? Wanneer mijn test in het buitenland positief is, moet ik dan in het buitenland in quarantaine?
  De enige erkende testen zijn de testen die in België worden afgenomen. Wanneer je positief test in het buitenland, volg je de maatregelen die de plaatselijke overheid heeft opgelegd.
  Wat moet ik doen als de kleur van mijn bestemming wijzigt tijdens mijn verblijf?
  Je moet in quarantaine en laat je testen als je vakantiebestemming een rode zone is op het moment van je terugkeer naar België.
  Ik ben op reis in België, moet ik ook het formulier invullen?
  Nee, je hoeft het alleen in te vullen als je terugkomt uit het buitenland.
  Mijn vliegtuig landt in Nederland of Frankrijk, moet ik het formulier ook invullen?
  Ja, zodra je vanuit het buitenland naar België terugkeert en meer dan 48 uur in België verblijft.
  Wat moet ik doen als ik in transit ben of in meerdere landen verblijf met verschillende kleurcodes?
  Je kan tot 5 bestemmingen ingeven op het PLF-document waar je de voorbije 14 dagen hebt verbleven. Wanneer je een land hebt doorkruist zonder er te stoppen moet je dit niet aanduiden.
  Wat als ik meerdere vervoersmiddelen neem of moet overstappen?
  Als de overstap plaatsvindt per vliegtuig, duidt dan je vluchtnummer op het einde van het document aan. Wanneer je verschillende vervoersmiddelen neemt, duid je het vervoersmiddel aan dat je laatst gebruikt voor je terugkeer naar België.
  Wat moet ik aanduiden als ik met de mobilhome/motor/fiets of te voet ga?
  Als je met de motor/mobilhome gaat duidt je op het formulier ‘auto’ aan en vul je je nummerplaat in. Als je te voet of met de fiets gaat kies je ook voor ‘auto’ en vul je ‘0000000’ in bij de nummerplaat.
  Moet elk lid van een groep (bijv. de jeugdbeweging) het formulier invullen?
  Ja, alleen kinderen onder de 16 jaar die met een volwassene of hun ouders reizen, kunnen op het formulier van hun ouders worden geregistreerd.
  Moeten ook niet-begeleide kinderen een apart document invullen?
  Ja, niet-begeleide kinderen vullen het document in en volgen de maatregelen die gelden wanneer ze uit een rode zone terugkeren. Kinderen jonger dan 6 jaar moeten zich niet laten testen.
  Moeten minderjarige kinderen die terugkeren uit een rode zone in quarantaine en zich laten testen?
  Ja, alle kinderen vanaf 6 jaar moeten de maatregelen opvolgen. Kinderen jonger dan 6 jaar moeten zich niet laten testen tenzij ze symptomen vertonen. De quarantaine maatregelen worden wel strikt opgevolgd. Meer info: www.sciensano.be
  Wat met grensarbeiders?
  Iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland verblijft en langer dan 48uur in België zal verblijven moet het formulier invullen.
  Wat gebeurt er met mijn gegevens?
  De gegevens worden gedurende 28 dagen bewaard en vervolgens vernietigd, in overeenstemming met de algemene bepalingen inzake gegevensbescherming (GDPR). Het Passenger Locator Form kan helpen om contact met jou op te nemen wanneer je in contact kwam met een besmettelijke ziekte. De gegevens worden gebruikt om je binnen de 14 dagen na aankomst te contacteren. De gegevens kunnen ook gebruikt worden om met bevestigde of vermoedelijke gevallen van Covid-19 contact op te nemen.