Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Passagier Lokalisatie Formulier

Momenteel zijn er geen maatregelen van kracht voor reizigers die terugkeren naar/aankomen in België. Je hoeft dus geen Passenger Locator Form (PLF) in te vullen.

Uitzondering: Bij terugkeer of aankomst uit een land met een hoog risico op een zorgwekkende variant (VOC) bestaan er specifieke maatregelen (met soms een inreisverbod). De lijst met VOC-landen kan je online raadplegen. Momenteel staan er geen landen op deze lijst.

Hoe werkt het?

  • Je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen 6 maanden voor je aankomst in België, ook als je volledig gevaccineerd bent en ongeacht of je rechtsreeks of onrechtstreeks naar België reist.

  • Je ontvangt een bevestigingsmail met een pdf van je ingevulde PLF, waarop een QR-code staat en je ingevulde reisgegevens. Je toont dit document aan de vervoerder.

  • Lees hier meer over de regels als je aankomt in België.

  • Indien je met een vervoerder reist, is het steeds aangeraden het PLF-formulier minstens 6 uur vóór vertrek naar België in te vullen. De FOD Volksgezondheid kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor technische problemen in geval van onbereikbaarheid van de website en het niet tijdig beschikken over een QR-code wegens het laattijdig invullen van het PLF-formulier.

Opgelet: wanneer de politiediensten vermoeden dat het PLF-formulier of COVID-certificaat vervalst werden, wordt een proces-verbaal opgesteld. Dit proces-verbaal wordt overgemaakt aan het parket. Gelet op de bijzondere ernst van deze inbreuken met een bedrieglijk opzet en het feit dat het coronabeleid staat of valt met de echtheid van deze documenten, wordt, indien voldoende aanwijzingen voorhanden zijn en met vermelding van verzachtende omstandigheden, tot rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank overgegaan wegens valsheid en gebruik van het valse stuk.

Veelgestelde vragen

    Wanneer moet ik het document invullen?
    Je vult het document in maximaal 6 maanden voor je aankomst in België. De FOD Volksgezondheid kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor technische problemen in geval van onbereikbaarheid van de website en het niet tijdig beschikken over een PLF wegens het laattijdig invullen van het PLF-formulier.
    Wat als ik geen smartphone, laptop,.. heb?
    Indien je geen smartphone, laptop, … hebt, kan je het ingevulde document afdrukken dat je ontving via mail en meenemen op reis.
    Ik heb geen internet op mijn vakantieverblijf, hoe kan ik het formulier invullen?
    Als je geen internet hebt op jouw vakantieverblijf, kan je internettoegang vragen aan de receptie van je verblijf, bij een toeristisch bureau, een plaatselijke horecagelegenheid met WIFI of iemand die je kent. Het PLF kan trouwens tot 6 maanden voor je aankomst terug in België worden ingevuld.
    Hoe kan ik het document invullen als ik mijn stoelnummer op het vliegtuig niet op voorhand ken?
    Je kan het formulier nog enkele uren voor vertrek invullen. Zorg er dus ook voor dat je ruim op tijd op de luchthaven bent zodat je het formulier correct kan invullen. Wanneer je het formulier hebt ingevuld, zal je een bevestigingspagina te zien krijgen. Houd deze goed bij.
    Wat kan ik doen als ik de bevestigingsmail niet op tijd ontvang?
    Het kan gebeuren dat je de bevestigingsmail niet op tijd ontvangt. Je kan in dit geval een schermafbeelding nemen van de bevestigingspagina en deze laten zien bij het instappen.
    Krijg ik een bevestigingsmail of -sms?
    Nadat je het formulier hebt ingevuld zal je een bevestigingsmail ontvangen. Je krijgt geen bevestigings-sms. Indien je uit een risicozone komt, ontvang je op de dag van aankomst, indien nodig, een sms met maatregelen, gevolgd door de testcodes.
    Wanneer mijn test in het buitenland positief is, moet ik dan in het buitenland in quarantaine?
    Wanneer je positief test in het buitenland, volg je de maatregelen die de plaatselijke overheid heeft opgelegd.
    Wat moet ik doen als ik in transit ben of in meerdere landen verblijf?
    Je kan tot 5 bestemmingen ingeven op het PLF-document waar je de voorbije 14 dagen hebt verbleven. Wanneer je een land hebt doorkruist zonder er te stoppen moet je dit niet aanduiden.
    Wat als ik meerdere vervoersmiddelen neem of moet overstappen?
    Duid het vluchtnummer aan van je laatste transport naar België Wanneer je verschillende vervoersmiddelen neemt, duid je het vervoersmiddel aan dat je laatst gebruikt voor je terugkeer naar België.
    Wat moet ik aanduiden als ik met de mobilhome/motor/fiets of te voet ga?
    Als je met de motor/mobilhome gaat, duid je op het formulier ‘auto’ aan en vul je je nummerplaat in. Als je te voet of met de fiets gaat kies je ook voor ‘auto’ en vul je ‘0000000’ in bij de nummerplaat.
    Moeten kinderen het PLF invullen?
    • Kinderen boven 12 jaar vullen hun eigen PLF in. Zij krijgen eigen meldingen met de te volgen maatregelen, indien van toepassing.
    • Kinderen onder 12 jaar worden toegevoegd aan de PLF van hun ouder/voogd/verantwoordelijke. Bij aankomst in België volgen zij de maatregelen samen met hun ouders, behalve het testen. Zij moeten niet getest worden, wel dezelfde quarantaine volgen als hun ouders, als hun ouders in quarantaine moeten.
    • Kinderen onder 12 jaar die alleen reizen (unaccompanied minor), vullen een eigen PLF in.
    Moet elk lid van een groep (bijv. de jeugdbeweging) het formulier invullen?
    Voor elke passagier van 12 jaar en ouder moet een afzonderlijk formulier ingevuld worden. De gegevens van kinderen onder 12 jaar moeten ingevuld worden op het formulier van een begeleidende volwassene indien ze vergezeld worden door een volwassene. Aan het PLF van een volwassene kunnen 10 kinderen jonger dan 12 worden toegevoegd. Indien kinderen onder de 12 jaar alleen reizen, dienen ze ook een formulier in te vullen.
    Wat gebeurt er met mijn gegevens?
    De gegevens worden gedurende 28 dagen na aankomstsdatum bewaard en vervolgens vernietigd, in overeenstemming met de algemene bepalingen inzake gegevensbescherming (GDPR). Het Passenger Locator Form kan helpen om contact met jou op te nemen wanneer je in contact kwam met een besmettelijke ziekte. De gegevens worden gebruikt om je binnen de 14 dagen na aankomst te contacteren. De gegevens kunnen ook gebruikt worden om met bevestigde of vermoedelijke gevallen van Covid-19 contact op te nemen.