fps health belgium banner

Public Health Passenger Locator Form

Vanaf 1 augustus treedt het elektronische Public Health Passenger Locator Form in werking.

Dit elektronische formulier is hier beschikbaar.

Je kan het ook vinden op de websites van:

Hoe werkt het?

Het online formulier moet binnen de 48 uur voor u aankomt in België worden ingevuld. Het invullen duurt maar een paar minuten. Eenmaal voltooid, ontvangt u een QR-validatiecode per e-mail. Dit is het bewijs dat u het formulier correct hebt ingevuld. Voor reizigers die met het vliegtuig terugkeren: deze QR-code moet op het moment van instappen worden getoond.

Elke persoon die met het vliegtuig of een boot naar België komt moet het formulier invullen. Mensen die met een ander vervoermiddel (bus, auto, trein, enz.) naar België komen dienen het formulier in te vullen wanneer ze meer dan 48u in het buitenland hebben doorgebracht vóór hun aankomst in België EN meer dan 48 uur in België wensen te blijven. Kinderen onder de 16 jaar staan geregistreerd in het formulier van hun ouders. Kinderen zonder begeleiding moeten hun eigen formulier invullen of op voorhand laten invullen door een geautoriseerde volwassene.

Als u in België aankomt en u wordt erkend als een risicoprofiel (terugkomend uit een rode zone), ontvangt u een SMS met de vraag om u te isoleren en contact op te nemen met een arts. De arts zal u vertellen waar u een test moet uitvoeren. U ontvangt automatisch een tweede SMS met een ticket waarmee u deze test kunt uitvoeren. Deze isolatie en test zijn verplicht als u van een rode zone komt. Als de test positief is zal de regionale gezondheidsdienst contact met u opnemen en zal er een contactonderzoek worden opgestart.

Als een passagier die met een vliegtuig, trein, boot, bus terug naar België is gereisd na aankomst positief test op Covid-19, zullen de contactgegevens van alle medereizigers worden overgemaakt aan de bevoegde regionale overheid (in België) of naar de nationale overheid (voor passagiers uit andere landen). Op basis van deze gegevens zal een contactonderzoek worden opgestart.

Wanneer moet ik het document invullen?

Je vult het document in maximaal 48 uur voor je vertrek naar België. Dit betekent dus ook dat je het ook één uur voor vertrek nog kan invullen.

Waarom moet ik het formulier invullen als ik terugkom uit een groene zone?

Omdat de situatie van dag tot dag verandert. Door het invullen van dit formulier kunt u direct en officieel op de hoogte worden gebracht als de zone waarin u verbleef rood is geworden. U krijgt alle informatie die u nodig heeft om uzelf en uw omgeving te beschermen. Als u met het openbaar vervoer reist, kan u op basis van de informatie op het formulier ook gewaarschuwd worden als een medereiziger passagier positief test op het COVID-19 virus.

Wat als ik mij vergis en ik een rode zone heb ingevuld terwijl ik verbleef in een groene zone?

Zoals iedereen die terugkeert uit een rode zone zal je een code ontvangen om je te laten testen. Informeer je goed op voorhand dat je zone wel degelijk groen is. In dat geval moet je je niet laten testen.

Ik heb geen internet op mijn vakantieverblijf, hoe kan ik het formulier invullen?

Als u geen internet heeft op uw vakantieverblijf, kan u internettoegang vragen aan de receptie van uw verblijf, bij een toeristisch bureau, een plaatselijke horecagelegenheid met WIFI of iemand die je kent.

Ik heb geen mobiele telefoon. Wat moet ik doen?

Download het PDF-document dat beschikbaar is op www.diplomatie.belgium.be. Je vult het document in en scant het 48 uur voor vertrek in. Je stuurt het ingescande exemplaar naar: PLFBelgium@health.fgov.be. Wanneer je met het vliegtuig of per boot naar België reist, zal je dit document moeten afgeven bij het instappen. Houd dus steeds een gedrukt exemplaar bij u.

Hoe kan ik het document invullen als ik mijn stoelnummer op het vliegtuig niet op voorhand ken?

Je kan het formulier nog enkele uren voor vertrek invullen. Zorg er dus ook voor dat je ruim op tijd op de luchthaven bent zodat je het formulier correct kan invullen. Wanneer je het formulier hebt ingevuld, zal je een bevestigingspagina te zien krijgen met een QR-code. Houd deze goed bij (neem bijvoorbeeld een schermafbeelding). Je kan daarnaast ook gebruik maken van het offline document waarop je de stoelnummer vlak voor vertrek kan invullen.

Wat kan ik doen als ik de QR-code niet op tijd ontvang?

Het kan gebeuren dat je de QR-code niet op tijd ontvangt. Je kan in dit geval een schermafbeelding nemen van de bevestigingspagina en deze laten zien bij het instappen.

Krijg ik een bevestigingsmail of -sms?

Nadat je het formulier hebt ingevuld zal je een bevestigingsmail ontvangen met de QR-code. Je krijgt geen bevestigings sms. Je krijgt enkel een sms wanneer je hebt aangeduid dat je uit een rode zone terugkeert. Dit kan enkele uren duren. De eerste sms zal bevestigen dat je uit een rode zone terugkeert. De tweede sms bevat je code waarmee je je kan laten testen. Met deze code kan je de test ook laten terugbetalen.

Ik kom uit een rode zone, maar ik heb geen sms ontvangen. Wat nu?

De richtlijnen blijven dezelfde: je gaat 14 dagen in quarantaine en je neemt zo snel mogelijk contact op met je huisarts om je te laten testen.

Ik kom uit een rode zone. Moet ik mij in het buitenland voor mijn terugreis laten testen of kan ik mij in België laten testen? Wanneer mijn test in het buitenland positief is, moet ik dan in het buitenland in quarantaine?

De enige erkende testen zijn de testen die in België worden afgenomen. Wanneer je positief test in het buitenland, volg je de maatregelen die de plaatselijke overheid heeft opgelegd.

Wat moet ik doen als de kleur van mijn bestemming wijzigt tijdens mijn verblijf?

Je moet in quarantaine en laat je testen als je vakantiebestemming een rode zone is op het moment van je terugkeer naar België.

Ik ben op reis in België, moet ik ook het formulier invullen?

Nee, je hoeft het alleen in te vullen als je terugkomt uit het buitenland.

Mijn vliegtuig landt in Nederland of Frankrijk, moet ik het formulier ook invullen?

Ja, zodra u vanuit het buitenland naar België terugkeert en meer dan 48 uur in België verblijft.

Wat moet ik doen als ik in transit ben of in meerdere landen verblijf met verschillende kleurcodes?

Je kan tot 5 bestemmingen ingeven op het PLF-document waar je de voorbije 14 dagen hebt verbleven. Wanneer je een land hebt doorkruist zonder er te stoppen moet je dit niet aanduiden.

Wat als ik meerdere vervoersmiddelen neem of moet overstappen?

Als de overstap plaatsvindt per vliegtuig, duidt dan je vluchtnummer op het einde van het document aan. Wanneer je verschillende vervoersmiddelen neemt, duidt je het vervoersmiddel aan dat je laatst gebruikt voor je terugkeer naar België.

Wat moet ik aanduiden als ik met de mobilhome/motor/fiets of te voet ga?

Als je met de motor/mobilhome gaat duidt je op het formulier ‘auto’ aan en vul je je nummerplaat in. Als je te voet of met de fiets gaat kies je ook voor ‘auto’ en vul je ‘0000000’ in bij de nummerplaat.

Moet elk lid van een groep (bijv. de jeugdbeweging) het formulier invullen?

Ja, alleen kinderen onder de 16 jaar die met een volwassene of hun ouders reizen, kunnen op het formulier van hun ouders worden geregistreerd.

Moeten ook niet-begeleide kinderen een apart document invullen?

Ja, niet-begeleide kinderen vullen het document in en volgen de maatregelen die gelden wanneer ze uit een rode zone terugkeren. Kinderen jonger dan 6 jaar moeten zich niet laten testen.

Moeten minderjarige kinderen die terugkeren uit een rode zone in quarantaine en zich laten testen?

Ja, alle kinderen vanaf 6 jaar moeten de maatregelen opvolgen. Kinderen jonger dan 6 jaar moeten zich niet laten testen tenzij ze symptomen vertonen. De quarantaine maatregelen worden wel strikt opgevolgd. Meer info: www.sciensano.be

Wat met grensarbeiders?

Iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland verblijft en langer dan 48uur in België zal verblijven moet het formulier invullen.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De gegevens worden gedurende 28 dagen bewaard en vervolgens vernietigd, in overeenstemming met de algemene bepalingen inzake gegevensbescherming (GDPR). Het Passenger Locator Form kan helpen om contact met jou op te nemen wanneer je in contact kwam met een besmettelijke ziekte. De gegevens worden gebruikt om je binnen de 14 dagen na aankomst te contacteren. De gegevens kunnen ook gebruikt worden om met bevestigde of vermoedelijke gevallen van Covid-19 contact op te nemen.