Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Twee bijkomende personen naar ons land teruggekeerd uit China

Op zondag 9 februari zijn twee bijkomende personen naar ons land teruggekeerd met een Britse vlucht. Dit weekend organiseerde de Britse overheid een repatriëringsvlucht voor haar onderdanen en bood een aantal vrije plaatsen aan, aan de burgers van de andere Europese lidstaten.

Twee inwoners uit ons land lieten aan de FOD Buitenlandse Zaken weten dat ze gebruik wensten te maken van deze mogelijkheid om China te verlaten. De levensomstandigheden in de stad Wuhan worden immers met de dag moeilijker.

Ook onder andere Nederland en Duitsland maakten van de vlucht gebruik om een groep landgenoten uit Wuhan naar huis te halen. De terugvlucht en het transport werden georganiseerd door ons Ministerie van Defensie, in samenwerking met hun Britse, Duitse en Nederlandse collega’s. De vlucht uit Wuhan maakte een eerste tussenlanding in Groot-Brittannië en vloog vervolgens door naar Berlijn om uiteindelijk te landen in Nederland. Voor en tijdens de vlucht werden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen onder toezicht van een medisch team.

De twee inwoners uit ons land zijn in Nederland opgehaald door een team van ons Ministerie van Defensie dat hen in alle veiligheid over de weg vervoerde naar het Militair Hospitaal van Neder-over-Heembeek.

Daar verblijven ook acht van de negen eerder teruggekeerde Belgen tot het einde van hun quarantaine. De negende persoon, de enige die positief testte op het nieuwe coronavirus, verblijft in het Sint-Pieters ziekenhuis te Brussel.

De twee nieuwkomers worden in een aparte, strikte quarantaine geplaatst, afgescheiden van de groep van acht die negatief testte op het coronavirus.

De twee personen die vandaag terugkeerden, zijn een Belg en een persoon met een andere Europese nationaliteit die in ons land woont. Beiden verkeren in goede gezondheid en vertonen geen symptomen. Het referentielaboratorium van de KULeuven zal hen nu testen om elk risico uit te sluiten.

Op dit moment is er in ons land sprake van één bevestigde besmetting met het nieuwe coronavirus. De overheid en al haar partners in de gezondheidssector blijven uiterst waakzaam om de volksgezondheid in ons land te beschermen.