Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

20.000 tests voor de woonzorgcentra en rust- en verzorgingstehuizen

De Task Force van minister Philippe De Backer heeft de testcapaciteit in ons land gevoelig verhoogd. Als eerste prioriteit zijn 20.000 testen beschikbaar gemaakt voor de woonzorgcentra en de rust- en verzorgingstehuizen.

Afgelopen weekend startte de verdeling van de eerste lading testkits met al het benodigde materiaal. In Vlaanderen worden 11.000 exemplaren verdeeld, in Wallonië 7.000 en in Brussel 2.000. Elk van de drie gewesten maakte een lijst op met de instellingen die prioritair testkits moeten ontvangen.

Na de levering kunnen de woonzorgcentra en de rust- en verzorgingstehuizen een staal afnemen bij hun bewoners en hun personeel. Die stalen worden dan opgehaald en naar het laboratorium gebracht zodat de resultaten per instelling zo snel mogelijk beschikbaar zijn. Zo krijgt elke instelling een goed beeld op de aanwezigheid van COVID-19 besmettingen en kunnen de nodige maatregelen snel genomen worden.

Op dit moment worden de testen uitgevoerd in de prioritaire instellingen in heel het land. Heel binnenkort volgen nieuwe leveringen van testkits aan alle andere woonzorgcentra en rust- en verzorgingstehuizen. De verhoogde testcapaciteit wordt dus volledig ingezet om in deze sector een goed beeld te krijgen van de aanwezigheid van het virus.

Tot voor kort werden hoofdzakelijk zwaar zieke patiënten en personeel uit de zorgsector getest. Nu er steeds meer laboratoria een erkenning hebben om de tests uit te voeren, kunnen ook andere bevolkingsgroepen getest worden. Dit is belangrijk om de besmettingen in ons landt stap voor stap te volgen en de maatregelen aan te passen.