Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Reizigers uit Noord-Italië: wees 14 dagen attent voor ziekteklachten

Nu de krokusvakantie ten einde is, keren vele mensen van hun vakantiebestemming terug naar België. De overheid vraagt extra waakzaamheid aan reizigers die terugkeren van de regio’s Lombardije, Emilia-Romana en Veneto. Dit zijn immers regio’s waar het COVID-19-virus al meer circuleert. Wie in die regio’s is geweest, zou de komende 14 dagen extra attent moeten zijn voor ziekteklachten zoals koorts, hoest en grieperigheid en telefonisch de huisarts raadplegen bij dergelijke symptomen.

In deze drie regio’s in Noord-Italië circuleert het coronavirus al meer dan elders in Europa. De verspreiding is er nog relatief beperkt (met 888 bevestigde patiënten in heel Italië, maar voornamelijk in deze regio’s, op 29 februari) en dus is ook het risico dat iemand er besmet raakt, nog beperkt. Toch wordt zeker aan reizigers uit die regio’s gevraagd gedurende 14 dagen aandachtig te zijn voor ziekteklachten en snel de huisarts te contacteren.

Dankzij zo’n gezamenlijke waakzaamheid en inspanning kunnen we ervoor zorgen dat we mogelijke coronagevallen in België zo snel mogelijk detecteren en isoleren. Om verspreiding tegen te gaan vragen we iedereen ook aandacht te hebben voor de algemene adviezen: voldoende en grondig de handen wassen, niezen in papieren zakdoek (of anders in de elleboog), vermijden om handen te geven en thuis blijven als je je ziek voelt.