Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Negen Belgen veilig gerepatrieerd uit Wuhan in China

Vandaag werden negen landgenoten vrijwillig gerepatrieerd vanuit Wuhan in China. Dat gebeurde met een vliegtuig van de Franse overheid dat eerst een tussenlanding maakte in Istres nabij Marseille om de Franse passagiers thuis te brengen.

Nadien werd doorgevlogen naar de militaire luchthaven van Melsbroek in ons land. Naast de Belgische passagiers waren ook Nederlanders, Denen, Tsjechen en Slowaken aan boord. Zij reizen door naar hun thuisland vanop Melsbroek. Bij aankomst van het toestel volgde een paspoortcontrole en een kort medisch onderzoek. Vervolgens konden de passagiers in een aparte ruimte op adem komen.

Vanuit de luchthaven van Melsbroek ging de reis van de Belgische passagiers verder naar het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Om elk risico voor de volksgezondheid uit te sluiten, blijven de gerepatrieerden tijdens het hele traject in afzondering van anderen. Enkel een professioneel medisch team heeft contact met hen.

Vanaf de aankomst in het militair hospitaal zijn de negen landgenoten onder quarantaine geplaatst. Het medische team zal nu de nodige testen uitvoeren om zeker te zijn dat geen van de Belgen het coronavirus hebben opgelopen in China. Een groep Belgische vooraanstaande wetenschappers en virologen geeft hierbij advies zodat elk risico uitgesloten blijft.

Na de uitdagende leefomstandigheden die onze landgenoten in China doormaakten, en na de lange terugreis, krijgen zij nu rust en de beste medische zorgen in een veilige omgeving.

De FOD Volksgezondheid zal u in de komende dagen op de hoogte houden over hun gezondheid.