Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Mondmaskers en ander beschermingsmateriaal: België neemt deel aan Europese groepsaankoop

Ons land heeft een grote bestelling geplaatst van beschermingsmateriaal en maskers voor zorgprofessionals. Daarnaast is ook een grote voorraad maskers besteld die patiënten met een virale infectie kunnen dragen om hun omgeving te beschermen.

De bestelling kadert in een “joint procurement” of groepsaankoop die Europa organiseert voor de lidstaten. Op die manier gaat er minder tijd verloren en hoeven landen niet afzonderlijk te onderhandelen met producenten en leveranciers.

De Belgische overheid zal het materiaal gebruiken om de huisartsen en ziekenhuizen te ondersteunen wanneer er tekorten ontstaan. Door de uitbraak in China zijn er momenteel wereldwijd leveringsproblemen voor alle types maskers. Daarom is het van cruciaal belang dat we de nog aanwezige maskers zoveel mogelijk voorbehouden voor wie ze echt nodig heeft: zorgverleners die instaan voor de zorg van hun patiënten en mensen die effectief besmet zijn met het coronavirus. Voor de gezonde man of vrouw in de straat heeft een masker weinig nut.

Meer weten over het nut van een mondmasker? Lees dan dit interview met dr. Steven Van Gucht, professor virologie en voorzitter van het Wetenschappelijk Comité Coronavirus.

Volg ons hier, op Twitter of op Facebook om op de hoogte te blijven van alle nieuws over het nieuwe coronavirus.