Help onze ziekenhuizen en huisartsen om het COVID-19 virus te overwinnen
Volg de aanbevelingen op
Door zoveel mogelijk thuis te blijven, anderhalve meter afstand te houden en een goede hygiëne, proberen we samen gezond te blijven. Door allemaal een inspanning te doen, zorgen we ervoor dat het COVID-19 coronavirus geen grote piek kan bereiken in ons land. Dat is belangrijk want zo blijven er voldoende bedden beschikbaar in onze ziekenhuizen voor mensen die medische hulp nodig hebben.
Niet iedereen hoeft gelukkig naar het ziekenhuis. De meeste mensen die besmet raken, kunnen thuis uitzieken in hun vertrouwde omgeving. Ze hoesten, niezen, ademen moeilijker en hebben koorts. Niet prettig, maar na één tot twee weken genezen ze weer. De huisarts schrijft hen de juiste geneesmiddelen voor om hun symptomen te verminderen. Wie zich ziek voelt, belt dus best onmiddellijk zijn of haar huisarts. Die weet wat te doen. Samen met onze ziekenhuizen, hebben onze huisartsen de afgelopen weken een enorme inspanning geleverd om er voor te zorgen dat iedereen de juiste zorg kan krijgen. Ook je vertrouwde apotheker staat klaar voor advies.
Wat doen onze huisartsen?
Ga nooit naar de spoedgevallendienst, maar bel eerst je huisarts. Ook als je andere symptomen hebt dan COVID-19 symptomen, dan bel je eerst naar je huisarts. Hij of zij zal aan de hand van je uitleg een beslissing nemen over je behandeling.
Heb je lichte symptomen van COVID-19, dan zal je huisarts je telefonisch verder opvolgen. Je moet dan strikt thuisblijven tot de symptomen zijn verdwenen. Als je huisarts vindt dat je moet worden onderzocht, verwijst hij je door naar het dichtstbijzijnde centrum waar de huisartsen uit jouw streek een permanentie voorzien. Zij hebben al het nodige materiaal om je te helpen. Ga niet zelf naar zo’n centrum, volg altijd het advies van je dokter op.
Patiënten met ernstige symptomen van COVID-19 worden naar het ziekenhuis doorverwezen om daar aangepaste zorg te krijgen. Je dokter neemt contact op met het ziekenhuis dat je kan opvangen. Door dit systeem blijft de wachtzaal van je huisarts veilig en kan je er niet besmet raken.
Wat doen onze ziekenhuizen?
Ook al onze ziekenhuizen werden opgesplitst in twee delen om de patiënten met een COVID-19 besmetting en de andere patiënten uit elkaar te houden. Zowel het “gewone” deel als het “COVID-19”-deel hebben een spoedafdeling, een afdeling voor intensieve zorgen en natuurlijk ook gewone ziekenhuisafdelingen om alle patiënten goed te verzorgen. Op al die afdelingen staan artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen en nog heel wat andere medewerkers klaar om je de best mogelijke zorg te geven.
Wie een been breekt of een dringende operatie nodig heeft, kan dus gewoon naar het ziekenhuis zonder risico op besmetting. Op intensieve zorgen en ook op andere afdelingen zoals geriatrie, inwendige heelkunde of oncologie, zijn er voldoende bedden beschikbaar.
Heb je ernstige symptomen door het coronavirus, dan word je geholpen op de speciaal ingerichte COVID-afdeling van het ziekenhuis. Door de enorme inspanning van onze ziekenhuizen staan er daar in totaal 1.765 bedden op intensieve zorgen klaar met alle nodige apparatuur zoals beademingstoestellen voor de meest kwetsbare patiënten. Krijgen we samen het virus niet snel onder controle, dan kunnen er nog nieuwe bedden toegevoegd worden. Voor wie geen intensieve behandeling of beademing nodig heeft, zijn er 7.641 bedden klaar, speciaal voor de behandeling van patiënten met een COVID-19 besmetting. Ook onze ambulances zijn voorbereid om patiënten met een besmetting veilig naar het ziekenhuis te vervoeren.
Zullen onze ziekenhuizen alle patiënten kunnen verzorgen tijdens de piek van de pandemie?
Op dit moment kunnen we alle patiënten met COVID-19 de allerbeste zorgen geven. Zowel op intensieve zorg als in de andere ziekenhuisbedden. Dagelijks worden er natuurlijk ook patiënten ontslagen die weer naar huis kunnen. Er zijn dus nog meer dan voldoende bedden beschikbaar in heel het land.
In een aantal ziekenhuizen is het veel drukker dan in andere. Dat komt omdat er daar plaatselijk meer besmettingen zijn dan elders. Daarom houden de 112-noodcentrales dag en nacht in het oog dat nieuwe patiënten gelijk over de ziekenhuizen verdeeld worden. Zo blijft de situatie ook voor het personeel onder controle en kunnen ze na hun zware dag- of nachttaak rusten voor ze weer aan het werk gaan.
Door de grondige voorbereiding en de enorme inzet van al onze zorgverleners kunnen we er in slagen om op de piek van de pandemie iedereen de gepaste zorg te blijven geven. Maar daarvoor hebben we jouw hulp nodig! Volg alle aanbevelingen van de overheid strikt op. Zo kunnen we het virus samen verslaan en voorkomen dat onze ziekenhuizen overbelast raken. Zorg voor jezelf want zo zorg je voor iedereen. Hou vol en help onze ziekenhuizen en huisartsen het COVID-19 virus te overwinnen!
#samentegencorona