Coronalert beschikbaar voor iedereen
Na de uitrol bij meer dan 10.000 gebruikers wordt de app Coronalert nu ter beschikking gesteld van de hele Belgische bevolking. De app is één van de instrumenten die worden ingezet in de strijd tegen Covid-19.
“De voorbije weken is er hard gewerkt om deze app technisch klaar te krijgen. Verschillende personen hebben de app intensief getest. Meer dan 10.000 gebruikers kregen ook meer dan een week de mogelijkheid om de app in het dagelijkse leven te gebruiken”, zegt Karine Moykens, voorzitster van het Interfederaal Comité Testing & Tracing.
Uit de feedback blijkt dat onze gebruikers Coronalert een 4 op 5 geven als score en ze willen de app ook aanbevelen aan vrienden en familie. Ook uit de Grote Coronastudie van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat een ruime meerderheid van de deelnemers de app wilt gebruiken. “Dat zijn bemoedigende cijfers.” Iedereen die de app installeert, helpt om het virus onder controle te houden. Hoe meer mensen de app downloaden, hoe groter de voordelen zullen zijn. “Uiteraard moeten ook alle andere maatregelen, de zes gouden regels, nageleefd worden, zoals handhygiëne, afstand houden, … De app vervangt die uiteraard niet. We vragen wel aan de Belgische bevolking om de app te installeren en te gebruiken. Het is een belangrijk instrument om mee te helpen om het virus onder controle te krijgen. Mede zo kunnen we samen corona verslaan.”
Telefonische contactopsporing
De app zal de telefonische contactopsporing niet vervangen. Beide systemen zijn complementair en ondersteunen elkaar. “We merken dat mensen slechts enkele contacten doorgeven, van de personen die ze kennen of zich herinneren. Vaak herinneren mensen zich niet wie ze gezien hebben of kennen ze de personen niet. De app kan helpen om net die mensen anoniem te waarschuwen van een hoog risicocontact.”
Groene en rode schermen
De app werkt met groene en rode schermen. Een groen scherm betekent dat de gebruiker een laag risico heeft en dat er geen hoog risicocontact geweest is. Als er een positief contact geweest is en de gegevens werden gedeeld, dan zal de gebruiker een rood scherm krijgen. Als de gebruiker symptomen heeft, zal hij gevraagd worden om contact op te nemen met zijn huisarts. Als de gebruiker geen symptomen heeft, zal de app voorstellen om contact op te nemen met het contactcenter dat meer informatie zal geven over het afnemen van een test.
Wie een corona-test ondergaat, ontvangt het testresultaat via de app en kan bij een positief resultaat automatisch zijn hoog risicocontacten verwittigen. De huisarts moet hiervoor bij het voorschrijven van de test de specifieke testcode van de app invullen in het e-formulier. “We vragen daarom aan de gebruikers van de app dat ze bij het eerste contact met de arts, bijvoorbeeld bij het maken van de afspraak, hun code doorgeven. Op die manier hoeven artsen het formulier niet meer aan te passen. We doen ook een oproep naar de artsen om naar het gebruik van de app te vragen bij een vraag voor een test”, stelt Karine Moykens. Wie een code voor een test krijgt via het contactcenter of via sms kan dit zelf koppelen met de code van de app via de website https://coronalert.be/nl/coronalert-formulier.
Vertrouwen in de app
Privacy speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de app:
- Gegevens worden niet centraal opgeslagen. De app wisselt willekeurige codes uit, maar die uitgewisselde codes laten niet toe om iemand te identificeren. Als je de melding krijgt dat je in contact bent gekomen met iemand met covid-19, dan zal je niet weten wie en waar dat was. Ook Apple en Google houden niet bij wie met wie contact heeft gehad.
- Er worden geen locatiegegevens opgeslagen of doorgestuurd. Enkel bij Android-telefoons, waarvan het besturingssysteem niet is bijgewerkt naar versie 11, moeten de locatiegegevens worden geactiveerd, maar de app gebruikt deze informatie niet.
Campagne ‘mijn ik-ben-het-beu app staat aan’
Vanaf 1 oktober zal er via sociale media en affiches een brede nationale campagne starten. Deze campagne wil burgers aanmoedigen op de app te installeren. De basisslogan ‘mijn ik-ben-het-beu app staat aan’ wil erkennen dat veel mensen de situatie moe zijn. Maar door de app aan te zetten, kunnen burgers zich mee inzetten om samen corona te verslaan. “We willen allemaal graag vrienden terug zien, mensen ontmoeten, naar het theater gaan of onze glimlach laten zien in de bus of op de trein”, besluit Karine Moykens.