Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Alle Belgen van cruiseschip Westerdam weer thuis

De 10 Belgen die aan boord waren van het cruiseschip Westerdam zijn ondertussen allemaal teruggekeerd naar ons land. De laatste 2 zijn op vrijdagochtend 21/02 geland op Schiphol waar ze ontvangen werden door een medewerker van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Gemeenschap.

De 8 overige landgenoten waren de voorbije dagen al gearriveerd met diverse vluchten. Artsen van de Vlaamse overheid (Agentschap Zorg en Gezondheid) staan met hen in contact. De 10 reizigers verklaarden zich bereid om de voorlopige thuisisolatie te respecteren, dagelijks hun lichaamstemperatuur te controleren en eventuele symptomen of koorts onmiddellijk te melden. Bij de minste twijfel volgt een test door het referentielaboratorium van de KULeuven.

Al deze maatregelen staan in verhouding tot het beperkte risico dat de reizigers tijdens hun verblijf aan boord van het cruiseschip gelopen hebben. Eén Amerikaanse passagier testte positief op het Covid-19 virus nadat ze het schip verlaten had. Alle andere passagiers werden gezond verklaard en kregen toestemming om naar huis te reizen.

Donderdag keerden al 4 landgenoten terug en ook op woensdagvoormiddag en zaterdagochtend waren er al 4 landgenoten teruggekeerd naar ons land.

Bij, of kort na hun aankomst, werden deze personen gecontacteerd door de artsen van het Agentschap Zorg en Gezondheid en kregen ze instructies.

Bij een aantal van de teruggekeerden was het niet mogelijk om tijdig te achterhalen wanneer zij in ons land zouden arriveren. Verschillende terugvluchten werden onderweg omgeleid of wijzigden op het laatste moment. Daardoor konden de artsen van de overheid hen niet tijdig opvangen en regelden enkele passagiers zelf hun vervoer naar huis. Dat 4 onder hen gebruik maakten van het openbaar vervoer, was beter vermeden. Het risico op besmetting blijft voor de passagiers van de Westerdam sowieso erg klein. Nu iedereen uit voorzorg in thuisisolatie verblijft, worden ook de laatste risico’s opgevangen.