Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Vanaf 10 mei zijn beperkte sociale contacten mogelijk mits de nodige fysieke afstand

Vanaf zondag 10 mei zijn beperkte sociale contacten onder strikte voorwaarden mogelijk. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is het belangrijk om deze sociale contacten te beperken en rekening te houden met de volgende voorschriften:

 • Een huishouden (ongeacht de grootte) mag vanaf zondag 10 mei tot vier personen ontvangen. Een huishouden zijn personen die samen onder hetzelfde dak wonen.
 • Het gaat steeds om dezelfde vier personen en maken al dan niet deel uit van eenzelfde huishouden
 • Je kiest deze vier personen als huishouden en niet als individu. Bijvoorbeeld: het hele huishouden kiest ervoor om de grootouders te zien, dan kan je momenteel nog niet je vrienden uitnodigen.
 • Wanneer een persoon van een huishouden bij een ander huishouden is uitgenodigd, dan verbindt zijn/haar volledige huishouden zich, en zelfs indien deze persoon zich alleen naar de afspraak begeeft.
 • De leden van de nieuwe op die manier gevormde “sociale bubbel” mogen thuis geen andere personen ontvangen, noch door andere personen ontvangen worden.
 • De nodige fysieke afstand (1,5 meter) moet steeds gerespecteerd worden. Als je een terras of tuin hebt, spreek je best buiten af. Er is uiteraard geen bezoek mogelijk als iemand van deze personen ziek is.
 • We rekenen op de verantwoordelijkheid van iedereen om deze beperkte sociale contacten op een correcte manier toe te passen.

Enkele voorbeelden:

Ik ben alleenstaande

 • Als alleenstaande kan je vier andere alleenstaanden uitnodigen (of bijvoorbeeld 2 koppels zonder kinderen of een gezin van 4). Deze personen verbinden er zich samen toe om enkel elkaar te zien. Deze personen vormen zo samen een nieuwe sociale bubbel. Zo beperken we samen de verspreiding van het virus. Het is dus niet mogelijk om de ene dag af te spreken met deze bubbel, en een andere dag met mensen uit een andere bubbel.
 • De sociale bubbel moet niet altijd tegelijk samenkomen, maar wel altijd beperkt zijn tot de personen uit dezelfde sociale bubbel . Het is dus mogelijk om met twee personen van deze sociale bubbel af te spreken, steeds op de nodige fysieke afstand.
 • Het belangrijkste is dat iedereen van deze sociale bubbel zijn contacten beperkt tot deze personen.
 • De nodige fysieke afstand (1,5 meter) moet steeds gerespecteerd worden. Als je een terras of tuin hebt, spreek je best buiten af. Er is uiteraard geen bezoek mogelijk als iemand van deze personen ziek is.
 • We rekenen op de verantwoordelijkheid van iedereen om deze beperkte sociale contacten op een correcte manier toe te passen.

Mag ik hiervoor een grensoverschrijdende verplaatsing maken?

Ja, dat is toegelaten.

Zijn verplaatsingen mogelijk?

In het kader van de beperkte sociale contacten is het toegestaan om een verplaatsing te maken in België. Het is niet de bedoeling om er een (toeristische) daguitstap van te maken.

Mag ik als grootouder mijn kleinkinderen zien?

 • In het kader van het beperkt sociaal contact vanaf 10 mei is het mogelijk dat grootouders hun (klein)kinderen kunnen zien.
 • Deze personen (grootouders,(klein) kinderen) verbinden er zich samen toe om enkel elkaar te zien. Deze personen vormen samen zo een nieuwe sociale bubbel. Zo beperken we samen de verspreiding van het virus. Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk om andere (klein)kinderen te zien..
 • De nodige fysieke afstand (1,5 meter) moet nog steeds gerespecteerd worden. Als je een terras of tuin hebt, spreek je best buiten af. Er is uiteraard geen bezoek mogelijk als iemand van deze mensen ziek is.
 • Tijdens het bezoek pas je de fysieke afstand toe. Het is nog niet de bedoeling dat grootouders op hun kleinkinderen passen.
 • We rekenen op de verantwoordelijkheid van iedereen om deze beperkte sociale contacten op een correcte manier toe te passen. Wat met mijn twee vrienden waarmee ik ga sporten? Het was al toegestaan om onder voorwaarden met twee vrienden fysieke activiteiten uit te voeren (bijv. samen te gaan fietsen). Dit kan uiteraard nog steeds.

Deze vrienden tel je niet mee in de beperkte sociale contacten die vanaf 10 mei mogelijk zijn. Je kan dus bijvoorbeeld gaan wandelen met twee steeds dezelfde vrienden (met respect voor de fysieke afstand) en thuis vier andere, maar steeds dezelfde mensen ontvangen (bijv. de ouders).