Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Aantal testen boven 10.000 per dag, sinds 15 april

Er waren de afgelopen dagen vragen om toelichting bij het aantal uitgevoerde PCR-testen. Sciensano en de Taskforce Testing hebben daarom de rapportering gestroomlijnd om een waarheidsgetrouw beeld te kunnen geven van het aantal testen dat per dag in ons land wordt uitgevoerd.

In het nieuwe overzicht wordt duidelijk dat vanaf 15 april de kaap van de 10.000 testen per dag overschreden werd. De stijging zet zich vervolgens door tot 15.000 uitgevoerde testen per dag.

Voor de stroomlijning van de rapportering, volgde de berekening bij Sciensano de epidemiologische richtlijnen zoals die door de RMG in haar test criteria bepaald waren. Hierbij werd om redenen van medisch belang, hoofdzakelijk gekeken naar de (ernstige) symptomen bij patiënten en de noodzaak op eventuele hospitalisatie. Patiënten die meerdere keren getest werden, werden maar één maal meegeteld in de rapportering. Om deze reden, resulteerde het aantal in een onderrapportering van het reële aantal uitgevoerde testen via onze ziekenhuizen, klinische laboratoria en binnen het federale test platform.

Daarom werd beslist een duidelijke rapportering van het aantal uitgevoerde testen via Sciensano op te zetten. Dit resulteert in onderstaande grafiek. Daarin is te zien dat de 10.000 testen per dag werd overschreden op 15 april en de stijging zich heeft doorgezet tot 15.000 uitgevoerde testen gisteren, met 18.000 testen op 23 april.

In de grafiek in bijlage wordt de evolutie van het aantal testen per dag in beeld gebracht.

#