Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

31 nieuwe besmettingen met het coronavirus covid-19

Op 7 maart testte het netwerk van het nationale referentielaboratorium 422 stalen. 31 stalen testten positief voor het Covid-19 virus (16 in Vlaanderen, 8 in Brussel, 7 in Wallonië). Sinds het begin van de epidemie ligt het totaal aantal besmettingen in België dus op 200.

Er zijn verschillende redenen die deze kleine stijging verklaren. Zo is het mogelijk dat we het grootste effect van de terugkeer van Covid-19-positieve reizigers uit (vooral) Noord-Italië achter de rug hebben

Ook wordt er in het laboratorium momenteel voorrang gegeven aan de stalen van mensen met symptomen die mogelijk een ziekenhuisopname nodig hebben en aan stalen van zieke gezondheidswerkers. Dit omwille van de wereldwijde leveringsproblemen van reagentia. Dat zijn producten die nodig zijn bij de analyses. Tot slot, stelt het laboratorium tijdens het weekend een daling vast van het aantal ingestuurde stalen.

Er is momenteel een beginnende maar nog erg beperkte circulatie van het Covid-19 virus onder de Belgische bevolking. Omdat de reizigers uit Noord-Italië naar zowat alle gemeenten in België terugkeerden na hun vakantie, ontstaat die lokale circulatie vanop verschillende plekken verspreid over het grondgebied.