3 vragen over het mondmasker beantwoord door viroloog Steven Van Gucht
Sinds de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) wordt de vraag naar mondmaskers almaar groter. Maar helpen deze mondmaskers om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden?
Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en voorzitter van het Wetenschappelijk Comité Coronavirus, verduidelijkt: “Mondmaskers dragen om jezelf te beschermen tegen het coronavirus, heeft weinig zin. Enkel voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus en voor zorgpersoneel heeft het gebruik van zo’n masker wel zin. Daarom is het belangrijk dat mondmaskers voor hen beschikbaar blijven.”
Een mondmasker dragen op straat of op het werk heeft dus weinig zin om zich te beschermen tegen het coronavirus Covid-19?
Steven Van Gucht: “Inderdaad. Het dragen van een chirurgisch masker heeft vooral zin voor mensen die al besmet zijn met het coronavirus. Zo’n masker beschermt hun omgeving tegen de ziektekiemen die ze bij zich dragen en belet besmetting door de druppels die verspreid worden bij het hoesten, niezen en praten. Ook zorgpersoneel dat werkt in een omgeving waar patiënten met het coronavirus worden behandeld, hebben baat bij een masker. Voor de gezonde man in de straat heeft het dragen van zo’n masker dus weinig nut.”
Hoe kan ik me dan wel beschermen tegen het coronavirus Covid-19 ?
Steven Van Gucht: “Je beschermt jezelf het best tegen het coronavirus zoals je dat zou doen voor de seizoensgriep:
- was regelmatig je handen met water en zeep
- bedek je mond met een papieren zakdoekje bij het niezen en hoesten en gooi het weg na gebruik, was je handen
- als je geen zakdoekje bij de hand hebt, hoest of nies dan in de binnenkant van je arm, niet in je handen
- als je ziek bent, blijf dan thuis.”
Wat voor soorten maskers bestaan er allemaal?
Steven Van Gucht: “In de medische wereld gebruiken we 2 soorten maskers :
- het chirurgisch masker wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt door chirurgen. Tijdens operaties zorgen ze er zo voor dat de microben in hun mond niet terechtkomen in de wonde
- respiratoire maskers (FFP2 en FFP3) zijn professionele maskers voor gezondheidswerkers. Dit soort maskers wordt gebruikt in ziekenhuizen waar patiënten met het coronavirus of andere infectieziekten verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten wordt onderzocht. Het is belangrijk dat deze maskers gereserveerd blijven voor het zorgpersoneel. Bovendien krijgt het zorgpersoneel dat zo’n masker moet gebruiken een opleiding, want het is belangrijk dat deze maskers met kennis van zaken aangebracht en verwijderd worden. Er moet bovendien een pastest gebeuren om zeker te zijn dat het masker goed aansluit op het gezicht. Een respiratoir masker bemoeilijkt ook de ademhaling. Bij verkeerd gebruik zijn deze maskers nutteloos.”