Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

28 nieuwe besmettingen met het coronavirus Covid-19

Op 9 maart testte het netwerk van het nationaal referentielaboratorium bij de KULeuven 443 stalen. 28 stalen testten positief voor het Covid-19 virus (17 in Vlaanderen, 3 in Brussel, 8 in Wallonië).

Sinds het begin van de epidemie ligt het totaal aantal besmettingen in België nu op 267.

De trend van het weekend zet zich ook maandag voort. De voorbije 3 dagen detecteerden we respectievelijk 31, 39 en 28 COVID19-positieve stalen. Er is voorlopig nog geen exponentiële stijging van het aantal gevallen. De initiële instroom van COVID19-positieve patiënten vanuit Noord-Italië is gestopt, en mensen die ziek zijn weten dat het zeer belangrijk is dat ze thuis blijven, om verspreiding te vermijden en hun omgeving te beschermen. Op die manier creëren we een tijdelijke vertraging van de toename van het aantal gevallen.

Echter, er is lokale circulatie op ons grondgebied en ook de volgende dagen zullen er nog nieuwe gevallen worden vastgesteld. Wij herhalen dus dat het zeer belangrijk is om thuis te blijven als u ziek bent (met de ziektesymptomen: koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden), na telefonisch contact met de huisarts. Iedereen zou zoveel mogelijk contact met kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met onderliggende aandoeningen, moeten vermijden.