fps health belgium banner

Ik zoek ondersteuning

Het coronavirus heeft niet alleen een grote impact op onze gezondheid, maar ook op vele andere aspecten. Zoek je ondersteuning ? Hieronder vind je een lijst van organisaties waarbij je terecht kan.

Ik zoek financiële ondersteuning

Heb je moeite om rekeningen te betalen? Ben je zelfstandige en zoek je steun? Er bestaande verschillende steunmaatregelen die je kan aanvragen.

Ik verloor mijn job tijdens de coronacrisis. Ik kan mijn essentiële aankopen niet meer betalen. Waar kan ik terecht ?

Deze steunmaatregelen gelden ook voor studenten, pas afgestudeerden en zelfstandigen die zonder inkomen zijn gevallen. Ben je werkloos ? Schrijf je dan zo snel mogelijk in als werkzoekende:

 • Vlaanderen: VDAB
 • Brussel: Actiris
 • Wallonië : FOREM
Ik ben zelfstandig en ben in moeilijkheden gekomen, waar kan ik terecht?”

Neem contact op het

 • het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) via www.rsvz.be of via 0800/12.018.
 • het socialezekerheidsfonds waar je aangesloten bent

Meer informatie vind je in de brochure ‘Wegwijs voor zelfstandigen in moeilijkheden’ van de POD Maatschappelijke Integratie.

Ook de Vlaamse Overheid voorzient een heleboel steunmaatregelen voor zelfstandigen en ondernemers die schade lijden door de corona-crisis. Lees hier alle informatie.

Ik heb juridische hulp nodig voor problemen die ik tijdens de crisis heb ondervonden, maar ik kan dit niet betalen. Met wie kan ik contact opnemen?
Je kan terecht bij de Commissie voor Juridische Bijstand in jouw buurt voor gratis juridische eerstelijnsbijstand.
Ik ervaar problemen met het betalen of ontvangen van onderhoudsgeld door de coronacrisis. Waar kan ik terecht?
Neem contact op met de Dienst Alimentatievorderingen (DAVO) van de FOD Financiën. Dit kan via de telefoon (0800/12.302), via mail (davo.centraal@minfin.fed.be) of in één van de infocenters van de FOD Financië.
Ik kan de huur van mijn woning niet betalen. Waar kan ik terecht?
 • Neem contact op met het OCMW in jouw gemeente. De maatschappelijke werkers zijn er om jou te helpen. Het OCMW heeft van de overheid een budget ter beschikking om je te helpen inzake huisvesting. Het omvat alle mogelijke kosten met uitzondering van de huurwaarborg.
 • Via de Vlaamse overheid kunnen werknemers die tijdelijk werkloos zijn een vergoeding krijgen voor de water- en energiefactuur. Er bestaan ook tal van andere tegemoetkomingen voor particulieren. Je vindt meer informatie op deze pagina. Van 1 mei tot 1 oktober 2020 kan je als huurder en verhuurder ook terecht bij de Vlaamse Ombudsdienst voor huurbemiddeling bij problemen na de coronacrisis. Meer informatie vind je op http://www.vlaamseombudsdienst.be/ombs/index.html
 • In Wallonië: huurders die kunnen aantonen dat er sprake is van inkomensverlies door de coronamaatregelen, kunnen vragen om flexibele betalingsplannen en een huurprijsherziening op basis van hun specifieke situatie. Getroffen huurders kunnen contact opnemen met de sociale diensten van het regionale kantoor van het Fonds waarvan zij afhankelijk zijn.

Als er geen overeenkomst kan worden bereikt, kan de huurder in moeilijkheden contact opnemen met de Société Wallonne de Crédit Social (SWCS), die hem onder bepaalde voorwaarden een renteloze lening kan verstrekken voor de betaling van zijn huur (ook in het kader van een studentencontract).

 • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: je vindt op deze site alle huisvestingsmaatregelen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, of het nu gaat om steun voor huurbetalingen of om ontruimingen.
Ik kan door de coronacrisis mijn energie- en waterfactuur niet betalen. Kan iemand me helpen?
Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente of stad. De maatschappelijke werkers zijn er om jou te helpen. Het OCMW heeft van de overheid een budget ter beschikking om je te helpen inzake energie. Dit wilt zeggen het energieverbruik, met inbegrip van de sociale en budgettaire begeleiding of andere ondersteuning.
Ik kan mijn ziekenhuisfacturen, medicijnen en doktersrekening niet meer betalen. Wat kan ik doen?
Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente of stad. De maatschappelijke werkers zijn er om jou te helpen. Het OCMW heeft van de overheid een budget ter beschikking om te helpen in kader van jouw gezondheid. Het OCMW komt onder andere tussen voor jouw ziekenhuisfactuur, medicijnen, aankoop van mondmaskers, handgels, en nog veel meer.
Ik ben bij het OCMW en maak me op dit moment zorgen over de verwerking van mijn dossier in deze periode.

Je kan steeds contact opnemen met jouw sociaal werker bij jouw OCMW.

Meer informatie over de corona-maatregelen bij de OCMW’s kan je vinden op de website van de POD Maatschappelijke Integratie.

Veel hulpverleners zijn overgeschakeld op online-formulieren, maar ik kan hier niet mee overweg. Wie kan me helpen?
Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente of stad. De maatschappelijke werkers zijn er om jou te helpen. Het OCMW heeft van de overheid een budget ter beschikking om te helpen in kader van de digitale toegankelijkheid. Heb je hulp nodig bij het invullen van online formulieren of digitale aanvragen? Aarzel niet om met hen contact op te nemen.
Ik heb geen toegang tot het Internet, en ik voel me overweldigd door digitale toepassingen. Kan iemand me helpen?
Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente of stad. De maatschappelijke werkers zijn er om jou te helpen. Het OCMW heeft van de overheid een budget ter beschikking om te helpen in kader van de digitale toegankelijkheid. Ze kunnen je helpen om online sociale contacten te onderhouden. Het OCMW kan ook onderzoeken of ze jou een sociaal internet tarief kunnen verschaffen of helpen bij de aankoop van een computer of tablet.
Door de coronacrisis zit ik zo krap bij kas dat ik geen kledij meer kan kopen. Kan iemand me helpen?
Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente of stad. De maatschappelijke werkers zijn er om jou te helpen. Het OCMW heeft van de overheid een budget ter beschikking om je te helpen om te voorzien in basisbehoeften zoals kledij.
Door de coronacrisis is mijn inkomen verminderd en heb ik geen geld meer om een bril (of lenzen) te kopen. Kan iemand me helpen?
Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente of stad. De maatschappelijke werkers zijn er om jou te helpen. Het OCMW heeft van de overheid een budget ter beschikking om je te helpen te voorzien in basisbehoeften zoals de aankoop van een bril.

Ik ben minderjarig en ik zoek ondersteuning

Ben je jonger dan 18 jaar en zoek je hulp ? Aarzel niet om contact op te nemen met één van de volgende organisaties:

Heb je nood aan een luisterend oor ?

 • Contacteer Awel via chat of telefoon op het nummer 102.
 • Op noknok.be vind je heel wat tips om je goed in je vel te voelen.

Zoek je informatie over het coronavirus ? Op watwat.be vind je heel wat informatie, speciaal voor jongeren.

Ik woon niet meer thuis. Waar kan ik terecht nu veel plaatsen of organisaties gesloten of beperkt open zijn?
 • Ga je naar school ? Dan kan je contact opnemen met het CLB verbonden aan je school.
 • Je kan ook steeds terecht bij het OCMW in jouw gemeente.
 • Je kan contact opnemen met het JAC. Je kan chatten, bellen of langsgaan in het centrum in jouw buurt. Meer informatie kan je vinden op www.caw.be/jac.
Ik zit niet goed in mijn vel omdat iemand me pijn doet, pest of aanraakt waar ik het niet wil. Wat kan ik doen?
 • Je kan erover praten met iemand die je graag hebt. Bijvoorbeeld je ouders, grootouders of misschien wel je juf of meester.
 • Je kan ook praten met iemand van het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding). Als je niet weet hoe je dit moet doen, kan je het vragen aan je juf of meester. Je kan bellen naar 1712. Dit nummer is gratis. Je hoeft er je naam niet te zeggen! Ze luisteren naar jou en helpen je verder.
 • Als je praten vervelend vindt, kan je op maandag-, woensdag- en donderdagavond ook met iemand chatten. Kijk maar eens op www.nupraatikerover.be.
 • Je kan terecht bij het Vertrouwenscentrum: als volwassenen zich zorgen maken over jou en je gezin kunnen ze bellen naar het Vertrouwenscentrum. Er wordt een brief verstuurd aan je ouders om hen uit te nodigen voor een gesprek. Soms wordt er ook met jou gesproken. Zo krijg je zelf de kans om te vertellen wat jij lastig vindt, en wat je graag wil veranderen. Je kiest zelf wat je vertelt. Tijdens die gesprekken heb jij het recht om een vertrouwenspersoon mee te nemen. Dit is iemand die jou kan ondersteunen. De hulpverlener gaat dan samen met je gezin op zoek naar hoe het beter kan gaan thuis. Meer info over het Vertrouwenscentrum lees vind je op de website www.vertrouwenscentrum-kindermishandeling.be

Ik ben ouder en ik zoek ondersteuning

Ben je (alleenstaande) ouder en zoek je ondersteuning? Er bestaan verschillende mogelijkheden voor kinderopvang en ondersteuning.

Bel SOS PARENTS op het nummer 0471/414.333 (7/7, tussen 8u-20u)

Ik werk, maar ik moet mijn kinderen opvangen. Kan ik verlof opnemen?
Voor alle informatie over het corona-ouderschapsverlof en andere verloven (bv. loopbaanonderbreking of tijdskrediet, ouderschapsverlof) kan je terecht bij de RVA, op www.rva.be of op het nummer 02/515.44.44.
Ik ben een (alleenstaande) ouder met jonge kinderen en op zoek naar kinderopvang

Je kan contact opnemen met:

 • jouw school of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding verbonden aan jouw school
 • jouw gemeente of OCMW voor meer informatie in verband met lokale initiatieven voor kinderopvang.

Voor alle informatie over het corona-ouderschapsverlof kan je terecht bij de RVA, op www.rva.be of op het nummer 02/515.44.44.

Ik zoek ondersteuning in het huishouden.
Door de coronacrisis is mijn inkomen verminderd en heb ik moeite om voor mijn kinderen te zorgen. Kan iemand me helpen?
Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente of stad. De maatschappelijke werkers zijn er om jou te helpen. Het OCMW heeft van de overheid een budget ter beschikking om je te helpen. Hulp voor families in moeilijkheid is een prioriteit van het OCMW en de overheid om te strijden tegen kinderarmoede. Je kan bij het OCMW terecht voor een brede waaier aan steun! Aarzel niet.

Ik ben dakloos en ik zoek ondersteuning

Meer info:

Ik ben dakloos en op zoek naar een mondmasker. Waar kan ik terecht?
Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Je kan ze afhalen bij je apotheek. In uitzonderlijke gevallen kan je ook zonder eID een mondmasker afhalen. Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/

Ik zoek psychologische ondersteuning

Voel je je boos, gestresseerd, angstig of depressief ? Dit is normaal. Onderdruk je emoties niet.

Er zijn verschillende organisaties, initiatieven en professionele zorgverleners die voor je klaar staan. Hier vind je een overzicht.

Door de coronacrisis voel ik me angstig en wil ik hulp, maar de kost van een hulpverlener kan ik niet betalen. Wat kan ik doen?
Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente of stad. De maatschappelijke werkers zijn er om jou te helpen. Het OCMW heeft van de overheid een budget ter beschikking om je te helpen. Dit betreft het ten laste nemen van de kosten van professionals erkend voor de behandeling van problemen inzake angst en psychiatrische problemen.
Door de coronacrisis ben ik slachtoffer van partnergeweld, maar de kost van een hulpverlener kan ik niet betalen. Wat kan ik doen?
Neem contact op met het OCMW van jouw gemeente of stad. De maatschappelijke werkers zijn er om jou te helpen. Het OCMW heeft van de overheid een budget ter beschikking om je te helpen. Dit betreft het ten laste nemen van de kosten van professionals erkend voor de behandeling van problemen inzake partnergeweld.