Bescherm elkaar tegen luchtweginfecties.

Wat zijn de huidige maatregelen?

Vaccinatie

Iedereen mag zich gratis laten vaccineren maar vaccinatie wordt sterk aanbevolen voor de volgende bevolkingsgroepen:

 • Personen van 65 jaar of ouder

 • Personen die in een instelling voor langdurige zorg of verpleeghuis wonen

 • Personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden

 • Personen met een onderliggende gezondheidsproblemen

 • Zwangere vrouwen

 • Personen met obesitas (BMI>40)

 • Alle personen werkzaam in de zorgsector, zowel binnen als buiten zorginstellingen

 • Alle personen die in hetzelfde huishouden wonen bij ernstige en zeer immuungecompromitteerde patiënten

Vind alle informatie over vaccinatie per regio:

Voor Vlaanderen: www.laatjevaccineren.be

voor Brussel: www.vaccination-info.be; www.coronavirus.brussels

voor Wallonië: covid.aviq.be/fr; www.vaccination-info.be; www.Jemevaccine.be

voor de Duitstalige gemeenschap: www.ostbelgienlive.be

Mondmaskers

Voor de algemene bevolking zijn mondmaskers niet verplicht, maar het wordt sterk aangeraden voor zieke personen die zich begeven op drukke plaatsen zoals het openbaar vervoer of die in contact komen met kwetsbare personen. Het dragen van een mondmasker kan helpen de verspreiding van virussen te verminderen en zo bijdragen aan de algemene volksgezondheid.

Bijzondere situaties

Maskerdracht in ziekenhuizen, artsenpraktijken en zorginstellingen.

In specifieke gevallen kan een team ziekenhuis hygiëne verlangen dat patiënten en bezoekers in een ziekenhuis een masker dragen. Dit kan ook worden gemandateerd door de coördinerend en raadgevend arts (CRA) (of Médecin Coordinateur (MC)) voor de woonzorgcentra.

Ook een arts, huisarts of specialist kan maskerdracht vragen in de wachtzaal en de praktijkruimte.

Sociale Afstand

Bij ziekte is het van belang om sociale om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Dit geldt eveneens voor personen die in contact komen met zieke individuen. Het handhaven van deze afstand draagt bij aan de bescherming van uzelf en anderen tegen mogelijke besmetting.

Reizen

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden. Sommige landen vragen nog steeds een covid vaccinatiecertificaat. Raadpleeg de website www.diplomatie.belgium.be om de actuele reisadviezen per land te bekijken.

Testen

Sinds 23 mei 2023 worden De PCR testen niet meer aanbevolen voor de bevolking, de asymptomatische patiënten en de bewoners van collectieve zorginstellingen (zowel ambulante zorg als in ziekenhuizen, inclusief patiëntenvervoer en spoedeisende prehospitaal zorg), met enkele beperkte uitzonderingen.

Zelftests blijven beschikbaar via de apotheek.

Quarantaine en Isolatie

Het algemene advies is om thuis te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om thuis te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen. Dit geldt zowel voor werkende volwassenen als voor schoolgaande kinderen. Draag een mondmasker als contact met anderen onvermijdelijk is en stel reizen uit. Bij ernstige symptomen zoals ademhalingsproblemen, contacteer de huisarts.

Bij aanwezigheid van symptomen:

 • Blijf bij voorkeur thuis zolang de klachten aanhouden

 • Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

 • Hou afstand van andere mensen, in het bijzonder van kwetsbare gezondheid