Afschaffing mondmaskerplicht in openbaar vervoer en reisregels vanaf 23 mei.

Contactopvolging: samen het virus vertragen

De contactopvolging richt zich op dit moment op het informeren van burgers over hun isolatieplicht bij een besmetting.

Contactonderzoek in België is een samenwerking tussen het Waalse AVIQ, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) in Brussel, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap.

Ik heb zelf symptomen

 • Contacteer NIET je huisarts, maar gebruik de zelfevaluatietool. Als blijkt dat je je best laat testen, krijg je via de tool een testcode. Hiermee kan je een afspraak maken bij een testcentrum of -labo, of bij een apotheker. Via www.apotheek.be vind je de apothekers bij wie je een test kan laten afnemen.
 • Als je een hoger risico op ernstige COVID-19 loopt (bv. bij zwangerschap, diabetes, hart-nier, lever- of longziekten, kankerpatiënten, enz) raadpleeg je best een arts.
 • Blijf in je huis.
 • Vermijd contact met personen die in je huis wonen.

Test je negatief? Dan mag je je huis opnieuw verlaten.

Test je positief?

 • Blijf minimum 7 dagen in isolatie.

 • Het contactonderzoek belt op dit moment niet naar ALLE besmette personen, maar enkel nog naar een selectie van besmette personen. We geven prioriteit aan besmette personen vanaf 80 jaar, aangezien zij vaker geen toegang hebben tot digitale kanalen om zich te informeren over hun isolatieverplichtingen.

Hebt u vragen over uw isolatie of over contactopvolging? Bel naar het contactonderzoek op 02 214 19 19. Via de GovApp, die je kan downloaden op je GSM, kan je berichten krijgen van de overheid om je te informeren over wanneer je in isolatie of quarantaine moet.

Ik ben in contact gekomen met iemand die corona heeft

Ben je in contact gekomen met iemand die corona heeft? Was je langere tijd (meer dan 15 minuten) en van dichtbij (binnen aan afstand van 1,5 meter) in contact met deze persoon (bv. een huisgenoot, een collega die naast je zit op kantoor, een vriend(in) vanop school)? Dan spreken we van een contact met een hoger risico. Wat moet je doen?

Had je een hoogrisicocontact binnen het huishouden?

 • Je moet niet in quarantaine gaan of je laten testen.

 • Het wordt wel aanbevolen (gevaccineerd of niet) om gedurende 7 dagen na het hoog risicocontact een mondmasker te dragen bij contacten buiten het huishouden of, als een mondmasker niet mogelijk is, dagelijks een zelftest te doen. Bij een positieve test, moet je in isolatie.

Had je een hoogrisicocontact buiten het huishouden?

 • Je moet niet in quarantaine gaan of je laten testen.

Ben je slechts kort in contact gekomen met iemand die corona heeft - bijvoorbeeld in de supermarkt of met een collega die niet naast je zit op het werk. Dan spreken we van een contact met een lager risico.

Handige tools

Heb je symptomen die kunnen wijzen op corona? Of had je een hoogrisicocontact? Deze tools helpen je snel op weg, zonder tussenkomst van een call center of arts.

handige tools voor testing en contactopvolging

Wat met mijn gegevens?

Uiteraard gaan we op zeer vertrouwelijke manier om met je informatie. Hoe doen we dit?

Jouw gegevens en de gegevens van personen waarmee je in contact bent geweest zijn verzameld en verwerkt in een databank van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid.

We houden deze gegevens bij om 3 redenen:

 1. Om de betrokken patiënten kunnen opsporen en contacteren met behulp van een contactcentrum
 2. Om relevante informatie te verstrekken aan de gezondheids-, preventie- en inspectiediensten van de regio’s om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk in te perken
 3. Om wetenschappelijk, statistisch en/of beleidsonderzoek mogelijk te maken, na pseudonimisering of anonimisering van de gegevens

We nemen het beschermen van jouw persoonsgegevens zeer ernstig. Daarom is de toegang tot deze gegevens beperkt tot:

 1. het contactcentrum
 2. de gezondheidspreventie- en inspectiediensten van de gewesten
 3. wetenschappers verbonden aan de COVID-19 Risk Assessment Group

Zij, en ook de technici van Sciensano die de databank onderhouden, behandelen uw gegevens vertrouwelijk. Wetenschappers hebben geen toegang tot nominatieve gegevens. De gegevens bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, zullen tot 30 jaar na overlijden van de patiënt in een aparte omgeving onder een pseudoniem worden bewaard.

Je kan een telefoon, sms, e-mail krijgen of er kan iemand bij jou thuis langskomen.

Bijlagen

Meer informatie over de procedures van Sciensano.

Veelgestelde vragen

  Wat is contactopvolging precies?

  Contactopvolging is een preventieve methode waarbij wordt onderzocht met wie iemand in contact is geweest als die drager van het coronavirus blijkt te zijn, of in sommige gevallen zeer waarschijnlijk drager kan zijn van het virus. Als we die personen snel kunnen opsporen, kunnen we hen informeren dat ze ook drager kunnen zijn van het virus en hen het juiste advies geven.

  Contactopvolging is een methode die wereldwijd gebruikt wordt om de verspreiding van ziektes te beperken en werd al gebruikt voor bijvoorbeeld mazelen. In België is contactonderzoek een historische samenwerking tussen het Waalse AVIQ, de Diensten van het Verenigd College (COCOM) in Brussel, Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap.

  Contactopvolging is een samenwerking tussen de personen die besmet zijn met Covid-19 aangezien we hen vragen met wie ze in contact zijn geweest. Deze samenwerking is essentieel om de verspreiding van het virus te vertragen.

  Waarom doen we nu contactopvolging?
  Contactopvolging is enkel haalbaar en nuttig wanneer het aantal besmettingen beperkt is. Tijdens de piek van het aantal besmettingen was het onmogelijk om iedere potentieel zieke persoon te contacteren en te vragen met wie hij of zij in contact is geweest. Het zal helpen om een opflakkering van het virus tijdig vast te stellen en te kunnen ingrijpen, zodat verspreiding wordt vermeden.
  Ben ik verplicht om mee te werken aan de contactopvolging?
  Jouw bijdrage kan jezelf en anderen helpen. Dankzij jouw hulp kunnen anderen tijdig geïnformeerd en geadviseerd worden. Hoe meer contacten we op tijd kunnen opsporen, hoe kleiner het risico op een nieuwe golf besmettingen. Zo vermijden we samen nieuwe strenge maatregelen. Medewerking is dus niet verplicht, maar is een essentiële vorm van solidariteit en burgerzin in de strijd tegen Covid-19.
  Welke contacten moet ik geven en zullen worden opgevolgd?
  Als je zelf positief test op Covid-19 of symptomen vertoont, dan is het belangrijk om je contacten te kennen vanaf 2 dagen voor je eerste klachten en tot het moment dat je thuis in isolatie zit. Bijvoorbeeld: je huisgenoten, je collega’s, een vriend(in) waarmee je een wandeling maakte, de postbode, etc. Je lijstje bevat bij voorkeur de naam, telefoonnummer, adres en e-mailadres van de personen. Je vindt hier een formulier om je te helpen om dat lijstje te maken.
  Zijn mijn gegevens wel genoeg beschermd in deze contactopvolging?

  Ja, we gaan op uiterst vertrouwelijke manier om met de informatie.

  • Jouw gegevens en de gegevens van personen waarmee je in contact bent geweest zijn verzameld en verwerkt in een databank van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid.

  • We houden deze gegevens bij om 3 redenen:

  1. Om de betrokken patiënten kunnen opsporen en contacteren met behulp van een contactcentrum

  2. Om relevante informatie te verstrekken aan de gezondheids-, preventie- en inspectiediensten van de regio’s om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk in te perken

  3. Om wetenschappelijk, statistisch en/of beleidsonderzoek mogelijk te maken, na pseudonimisering of anonimisering van de gegevens

  • We nemen het beschermen van jouw persoonsgegevens zeer ernstig. Daarom is de toegang tot deze gegevens beperkt tot:
  1. Het contactcentrum

  2. De gezondheidspreventie- en inspectiediensten van de gewesten

  3. Wetenschappers verbonden aan de COVID-19 Risk Assessment Group Zij, en ook de technici van Sciensano die de databank onderhouden, behandelen uw gegevens vertrouwelijk. Alle ontvangen persoonsgegevens worden door Sciensano vóór 9 juni 2020 gewist. De gegevens bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, zullen tot 30 jaar na overlijden van de patiënt in een aparte omgeving onder een pseudoniem worden bewaard.

  • De contactpersonen die op jouw lijstje staan krijgen jouw naam ook niet te horen als ze opgebeld worden. Je blijft anoniem.

  • De informatie die je doorgeeft wordt op geen enkel ogenblik gebruikt om na te gaan of je de maatregelen naleeft. Het wordt niet gedeeld met politie, justitie of andere controlediensten.

  Hoe wordt de overheid verwittigd?
  Meer informatie over contact tracing vind je bij de regio waar je verblijft: Waalse AVIQ, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) in Brussel, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap.
  Wanneer start de contactopvolging?
  Meer informatie over contact tracing vind je bij de regio waar je verblijft: Waalse AVIQ, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) in Brussel, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap.
  Hoe word ik gecontacteerd?
  De medewerker van de overheid kan je op verschillende manieren contacteren: via telefoon op het nummer 02/214.19.19, via e-mail, post of via sms via het nummer 8811. Je kan enkel via deze nummers gecontacteerd worden. Als je deze oproepen niet beantwoordt, kan een medewerker bij je thuis langskomen.
  Wat als ik niet iedereen kan opsommen? 

  Het is eigen aan contactopvolging dat je niet iedereen kan opsommen. Dat is ook niet erg. Probeer echter zoveel mogelijk contacten op te noemen zodat we de juiste adviezen kunnen geven aan alle mogelijke contacten. De belangrijkste contacten zijn de personen waarmee je langdurig (langer dan 15 minuten) en van dichtbij (minder dan 1,5 meter) in contact kwam.

  Het blijft hierdoor ook uiterst belangrijk dat je de basisreflexen blijft opvolgen:

  • Blijf thuis als je je ziek voelt

  • Was vaak en grondig je handen

  • Hou 1,5 meter afstand van anderen

  • Beperk je fysieke sociale contacten. Spreek met familie en vrienden af via online toepassingen.

  Kan ik gaan werken als ik in contact ben geweest met een Covid-19-patiënt?
  Ja.
  Ik ben in contact geweest met een hoog risico-contact. Ben ik nu zelf ook een hoog risico-contact?
  Neen, je bent een hoogrisicocontact als je in contact bent geweest met iemand die Covid-positief is of symptomen vertoont.
  Wat moet ik doen als ik in isolatie moet als ik zelf ziek ben?
  Lees hier wat je moet doen als je in isolatie moet.
  Ik woon samen met iemand uit de risicogroep (bijvoorbeeld iemand ouder dan 65 jaar of iemand die lijdt aan een chronische ziekte) en ik ben in contact gekomen met iemand die ziek is. Moet ik specifieke maatregelen nemen?
  Je gaat zoveel mogelijk in zelfisolatie. Je zonder je af van je kwetsbare huisgenoten, je eet en slaapt apart. Verlucht regelmatig de woning en ontsmet oppervlakken die regelmatig aangeraakt worden zoals klinken, kranen, enz.
  Wat is formulier voor het opvolgen van hoog-risicocontacten?

  Het online formulier voor het opvolgen van hoog-risicocontacten is een hulpmiddel waarmee iedereen die positief is voor Covid-19 elke persoon kan informeren die een hoog-risicocontact zou zijn tijdens de 2 dagen voorafgaand aan de uitslag:

  • de duur van het contact (langer dan 15 minuten) • de afstand tussen mensen (minder dan 1,5 meter)

  Welke informatie moet ik verstrekken over de hoog-risicopersonen met wie ik in contact ben geweest terwijl ik positief ben voor Covid-19?

  Zodra je het positieve resultaat van uw test ontvangt, bereid je het traceringswerk voor:

  Identificeer je naaste contacten gedurende de twee dagen voorafgaand aan de positieve uitslag (naam, voornaam, telefoonnummer, e-mailadres, woongebied) Maak een lijst van de bezochte plaatsen. (De plaatsen die je vaak bezoekt, moeten niet worden ingevuld op het online formulier. Het callcenter zal daarna contact met je opnemen om deze informatie te verzamelen). Probeer de mogelijke bron van je infectie te identificeren.

  Wat zijn de criteria waarmee ik rekening moet houden om te overwegen dat een persoon een hoog-risicocontact is wanneer ik positief ben voor Covid-19?

  Een hoog-risicocontact wordt op een eenvoudige manier gedefinieerd op basis van twee criteria:

  • de duur van het contact (langer dan 15 minuten)
  • de afstand tussen mensen (minder dan 1,5 meter).
  Wat zijn de voorwaarden om hoog-risicocontacten via het online formulier te kunnen informeren?
  Het is noodzakelijk om een ​​positieve uitslag te hebben voor Covid-19.
  Vanaf wanneer kunnen mensen die positief zijn voor Covid-19 hoog-risicocontacten via het online formulier informeren?

  Iedereen die positief test op Covid-19 krijgt automatisch toegang tot het online formulier om de hoog-risicocontacten te informeren.

  Als je mobiele telefoonnummer bekend is bij het tracing systeem, ontvang je ook een sms via het nummer 8811 wanneer het formulier beschikbaar is, met de uitnodiging om het in te vullen.

  Ik ben Covid-19 positief of ik ben een hoog-risicocontactpersoon, hoe wordt er contact met mij opgenomen?

  Je wordt gecontacteerd ofwel:

  • telefonisch via het nummer 02 214 19 19
  • per sms via het nummer 8811
  • via de Coronalert-app. Dit zijn de enige middelen die zullen worden gebruikt.
  Ik beschik niet over een aanmeldmogelijkheid aangeboden door het portaal Mijn Gezondheid en ben niet gecontacteerd door het contact center Tracing, wat moet ik doen?
  Je kan contact opnemen met het contact center Tracing op 02 214 19 19 om de contactopvolging te starten tijdens de volgende uren: van 9 tot 17.30 uur op weekdagen en van 10 tot 17.30 uur in het weekend en op feestdagen.
  Ik heb geen computer of smartphone, mijn resultaat is positief voor Covid-19 en ik ben niet gecontacteerd door het contact center Tracing, wat moet ik doen?
  Je kan contact opnemen met het contact center Tracing op 02 214 19 19 om de contactopvolging te starten tijdens de volgende uren: van 9 tot 17.30 uur op weekdagen en van 10 tot 17.30 uur in het weekend en op feestdagen.
  Zullen de personen die ik als hoog-risicocontacten doorgeef per telefoon of via het online invulformulier, worden geïnformeerd dat ik COVID-19 positief ben?
  De risico contactpersonen die ons werden doorgegeven, worden niet op de hoogte gesteld van uw identiteit. Deze informatie zal vertrouwelijk worden behandeld. Ze worden niet gedeeld met een controledienst. Je identiteit en uw telefoonnummer worden alleen gecommuniceerd als we een gemeenschap (school, verpleeghuis, enz.) moeten informeren waarmee je contact hebt gehad. We nemen contact op met de arts van die gemeenschap en, als die er niet is, met de verantwoordelijke van die gemeenschap. Deze informatie zal alleen worden gebruikt om preventieve maatregelen in de gemeenschap te nemen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is ALLEEN om jezelf en anderen te beschermen. Privacyverklaring over de verwerking van persoonsgegevens kunt raadplegen bij het invullen van het formulier. De privacyverklaring verschilt per regio.
  Hoelang worden de ingevoerde gegevens per telefoon of via het online formulier bewaard?

  Deze gegevens staan ​​vermeld in de privacyverklaring die je kan raadplegen bij het invullen van het formulier.

  De privacyverklaring verschilt per regio.

Meer informatie over contactopvolging kan je vinden op de websites van de bevoegde overheden: